Nieuws

Lachen is legopoppetje vergaan

13 juni 2013 07:59 Aangepast: 24 juli 2018 10:02

Het leven in Legoland is er de afgelopen jaren niet makkelijker op geworden. Waar legopoppetjes vroeger altijd rondliepen met vrolijke gezichtjes, zijn ze de laatste jaren steeds bozer gaan kijken.

Het aantal lachende gezichtjes op legofiguurtjes is sinds de jaren negentig afgenomen. De poppetjes kregen steeds vaker een boze of angstige uitdrukking. 

Volgens de Nieuw-Zeelandse onderzoeker Christoph Bartneck zijn de poppetjes bozer gaan kijken omdat de fabrikant meer thema's met strijd verwerkt in het speelgoed. Zo zijn er de laatste jaren series Lego verschenen van Star Wars, piraten en Harry Potter. Daarbij gaat het vaak om conflicten tussen goed en kwaad. Bartneck concludeert dat na het bestuderen van 3655 figuurtjes die gemaakt zijn tussen 1975 en 2010.

Indruk op kinderen
Bartneck stelt dat het belangrijk is om te onderzoeken hoe kinderen reageren op gezichtsuitdrukkingen van speelgoed. "Hoe kinderen speelgoed ervaren kan een belangrijke indruk op hen maken. We willen weten of kinderen anders zijn gaan spelen met Lego nu er steeds meer negatieve gezichtsuitdrukkingen op de poppetjes staan."

In 1978 introduceerde Lego de figuurtjes, in eerste instantie alleen met een effen geel bolletje. Al snel kregen ze een lachend gezichtje en dat bleef zo tot eind jaren tachtig. Daarna kwamen er andere gezichtsuitdrukkingen bij. Nu kunnen legopoppetjes lachen, boos kijken en verbaasd en geschrokken zijn.

Volgens Lego worden er bij elke nieuwe Legoserie kinderen, ouders, pedagogen en leraren geraadpleegd voordat iets op de markt wordt gebracht. De speelgoedfabrikant stelt dat vooral jongetjes het leuk vinden om te spelen met een element van conflict. "De strijd tussen goed en kwaad is niets nieuws," aldus een woordvoerder in de Britse krant The Guardian. "De karakters hebben bij Lego altijd humor en de goeden winnen altijd."

 

`