Buitenland

Hooggerechtshof: Geen patent borstkankergen Jolie

13 juni 2013 19:12 Aangepast: 13 juni 2013 19:31

Bedrijven en personen kunnen geen patent hebben op menselijke genen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof unaniem bepaald.

Bedrijven en personen kunnen geen patent hebben op menselijke genen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof donderdag in een unaniem bepaald.

Alle negen rechters waren het met elkaar eens in de langslepende procedure rond patenten van het bedrijf Myriad Genetics Inc. Het bedrijf had onder meer patenten op genen die in verband worden gebracht met borst- en eierstokkanker. Dankzij het patent ontdekte de actrice Angelina Jolie dat ze drager was van het BCRA-gen, waardoor ze een veel grotere kans had op borst- en eierstokkanker. Jolie liet haar borsten daarom preventief verwijderen. 

Myriad Genetics raakt de meesten van de patenten nu kwijgt, zegt het hoogste rechtscollege in de VS, omdat de genen natuurlijk zijn. Op synthetisch geproduceerde genen mag wél een patent worden aangevraagd. De uitspraak heeft vermoedelijk grote gevolgen voor duizenden patenten in de biotechnologische, agrarische en medische wereld.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore