Nederland

Amsterdam vindt 2500 spookburgers terug

24 juni 2013 18:51 Aangepast: 24 juni 2013 23:52

De gemeente Amsterdam heeft in een twee jaar durend adresonderzoek 2500 spookburgers opgespoord. Ook trof de gemeente bijstandsfraude aan en toeslagenfraude.

De gemeente Amsterdam heeft in een twee jaar durend adresonderzoek 2500 spookburgers opgespoord. Ook trof de gemeente bijstandsfraude aan en toeslagenfraude. 

Tijdens de operatie 'Schoon schip' vergeleek Amsterdam 58 duizend adresverschillen tussen de gemeentelijke basisadministratie en adressen van het UWV. Het UWV heeft de adressen van werknemers en uitkeringsgerechtigden. Doel was om spookburgers en fraude op te sporen.

Volgens de gemeente Amsterdam valt het aantal adressen waar gefraudeerd wordt mee, maar is het fraudebedrag per adres aanzienlijk. Erwin Lubberding van de gemeente Amsterdam: "Als je met een bijstandsuitkering fraudeert, dan heb je het al snel over twaalfduizend euro per persoon per jaar. We zien dat op dat soort adressen ook vaak toeslagenfraude voorkomt. Bijvoorbeeld met huur- of kindertoeslag." Hoe groot de fraude in totaal is heeft de gemeente niet berekend.

Enthousiast over onderzoek
De Tweede Kamerfracties van de PvdA en VVD zijn enthousiast over het Amsterdamse onderzoek, en willen dat er landelijk lessen uit worden getrokken. Astrid Oosenbrug (PvdA): "Een goede uitwisseling van gegevens tussen verschillende overheidsdiensten is van groot belang. 'Schoon Schip' toont aan dat de overheid dit nog niet op orde heeft. De PvdA steunt de aanbevelingen van het rapport en roept minister Plasterk op de conclusies te betrekken bij het lopende onderzoek naar de modernisering van het GBA.”

Het aantal spookburgers loopt snel op. Landelijk was dat bij de laatste telling 425 duizend. De gemeente Amsterdam is 85 duizend inwoners kwijt.

RTL Nieuws
`