Nederland

Noord-Hollander geeft meeste geld uit aan vakantie

02 juli 2013 09:30 Aangepast: 06 september 2015 16:47

Iedere Noord-Hollander geeft gemiddeld meer dan 1000 euro uit aan lange vakanties. In Drenthe is dat een stuk minder, namelijk 600 euro per persoon. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van CBS-gegevens.

Het landelijke gemiddelde ligt op 872 euro per persoon, wat betekent dat Nederlanders het afgelopen jaar maar liefst 13,7 miljard euro uitgaven aan hun vakanties. Met korte tripjes erbij komt dat bedrag zelfs op 15,7 miljard euro, blijkt uit cijfers van het CBS.

Friezen blijven in eigen land
Er zijn grote verschillen tussen het vakantiegedrag in de verschillende provincies. Zo zijn de Friezen de enige Nederlanders die vaker (52 procent) in eigen land blijven dan een buitenlandse vakantie boeken, terwijl Limburger slechts 28 procent van hun vakanties in eigen land blijven.

Dat zou ook te maken kunnen hebben met de kosten: gemiddeld kostte een vakantie in Nederland 219 euro per persoon, tegen 807 euro voor een buitenlandse trip. Per dag gerekend was een buitenlandse vakantie nog steeds drie keer zo duur als een Nederlandse. 

Weinig vakantievierende Groningers
In Groningen bleven de meeste mensen het afgelopen jaar thuis, blijkt uit de cijfers. Slechts 64 procent van hen ging op vakantie. In Utrecht gaan juist het meeste mensen weg, namelijk maar liefst 80 procent. 

RTL Nieuws
`