Politiek

Identiteitsfraude moet strafbaar worden

03 juli 2013 02:34 Aangepast: 03 juli 2013 07:55

Wie zich op internet voor een ander uitgeeft, moet maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.

Wie zich op internet voor een ander uitgeeft, moet maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.

Nu kunnen daders alleen worden veroordeeld voor oplichting, zoals onder een valse naam een creditcard aanvragen of spullen op internet bestellen. Het gebruik van alleen een valse naam is nog niet strafbaar. Maar dat moet veranderen, vinden de VVD en de PvdA.

De partijen willen dat het strafbaar wordt om bijvoorbeeld een valse naam, een vals adres of een vals telefoonnummer te gebruiken. Ook misbruik van een ‘nickname’ is niet meer toegestaan. Wie zich schuldig maakt aan de identiteitsfraude, kan straks in het ergste geval vijf jaar de cel in gaan of een boete krijgen van tienduizenden euro’s. 

Wie voor de grap een andere identiteit aanneemt, bijvoorbeeld bij een parodie-account op Twitter, is niet strafbaar. Satire mag, mits anderen daar maar geen schade van ondervinden.

Morgen debatteert de Kamer over de wetswijziging.
 

RTL Nieuws
`