Zaak Heleen Mees

Heleen Mees gepakt voor stalking topeconoom Willem Buiter

03 juli 2013 11:50 Aangepast: 06 september 2015 16:47

Heleen Mees, econoom en docent aan New York University, is gearresteerd in New York. Ze zou de hoofdeconoom van de Amerikaanse zakenbank Citigroup Willem Buiter hebben gestalkt door hem honderden seksueel getinte e-mails te sturen en hem te bedreigen.

Heleen Mees, econoom en docent aan New York University, is maandag gearresteerd in New York. Ze zou de hoofdeconoom van de Amerikaanse zakenbank Citigroup Willem Buiter hebben gestalkt door hem honderden seksueel getinte e-mails te sturen en hem te bedreigen.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten, waarmee de krant NY Daily News als eerste naar buiten kwam. Mees (44) zou in twee jaar tijd - tussen 1 juli 2011 en maandag, toen Mees werd gearresteerd - 1000 e-mails naar Buiter (63) hebben geschreven. Ze zou een relatie met de Brits-Nederlandse econoom hebben gehad, maar toen dat misliep, zou ze geobsedeerd zijn geraakt.

Seksuele toespelingen
Volgens rechtbankdocumenten stuurde Mees e-mails met seksuele toespelingen, foto's van naakte vrouwen en dode vogels. Ook schreef ze dat ze hoopte 'dat zijn vliegtuig uit de lucht zou vallen'. 

Mees is econoom en juriste en doceerde voordat ze college ging geven in New York aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Tilburg. Ze schreef een wekelijkse column voor het Financieele Dagblad. Ze is mede-oprichter van de emancipatieorganisatie Women on Top

Mees stuurde ook foto's naar Buiters vrouw Anne en zijn kinderen. Buiter eiste dat Mees daarmee zou stoppen, maar de e-mails bleven komen. Dit keer met honderden tegelijk. Volgens de criminele aanklacht tegen Mees heeft zij met haar gedrag gezorgd dat hij vreesde voor de veiligheid van zijn vrouw en kinderen.

Borgtocht 5000 dollar
Mees is gisteren voorgeleid en zit nog vast. Pas na het betalen van 5000 dollar borg wordt ze vrijgelaten. De rechter heeft Mees een contactverbod opgelegd. Ze mag geen contact opnemen met Buiter en zijn familie. "Bel ze niet, ga niet naar hun woning, niet naar hun school, niet naar zijn kantoor. Stuur geen e-mails of berichtjes, bel niet en stuur geen brieven", zei de rechter John Mandelbaum volgens NY Daily News.

Volgens haar advocaat heeft Mees 'een langlopende relatie' met Buiter en werden over en weer e-mails gestuurd. Buiter weigerde volgens de krant ieder commentaar. Vrijdag moet Mees voorkomen.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`