Ga naar de inhoud
Vrijspraak buurtwacht VS

Obama over racisme: Ik had Trayvon Martin kunnen zijn

“Toen Trayvon Martin werd neergeschoten, zei ik dat het mijn zoon had kunnen zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat ik Trayvon Martin had kunnen zijn, 35 jaar geleden.”

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in een onverwachte toespraak over racisme in de Amerikaanse samenleving. Hij deed dat naar aanleiding van de vrijspraak van de buurtwacht die de zwarte tiener Trayvon Martin had doodgeschoten.

Pijn voelen
Obama complimenteerde de familie van de doodgeschoten Trayvon Martin met de waardigheid en rust waarmee de familie de vrijspraak van buurtwachter Zimmerman heeft verwerkt. Die buurtwacht schoot Martin dood.

Obama zei de pijn van de zwarte Amerikanen te kunnen begrijpen. “Er zijn maar heel weinig afro-Amerikaanse mannen die nooit hebben ervaren hoe het is om extra in de gaten gehouden te worden tijdens een bezoek aan een warenhuis. Ook ik niet.”

“En er zijn maar weinig zwarte Amerikanen die er geen ervaring mee hebben dat ze op straat lopen en horen dat de sloten van auto’s dichtklikken. Dat gebeurde mij ook. In elk geval voordat ik senator werd."

Samenwerking
“En er zijn maar weinig afro-Amerikanen die niet weten hoe het is om in de lift te stappen en te zien dat een vrouw haar tas extra dicht tegen zich aandrukt en haar adem inhoudt tot ze uit kan stappen. Dat gebeurt regelmatig.”

“Dat alles leidt tot het gevoel dat als een blanke man in dezelfde situatie (als Trayvon Martin, red) was geweest, dat de uitkomst totaal anders was geweest.”

Obama denkt dat er samengewerkt moet worden om het wantrouwen in de samenleving te herstellen.