Fraudezaak Berlusconi

Lot Berlusconi in handen Hoge Raad

30 juli 2013 14:20 Aangepast: 06 september 2015 16:48

Moet Berlusconi de gevangenis in voor belastingfraude of niet? De Hoge Raad van Italië behandelt zijn cassatieberoep tegen een veroordeling tot vier jaar cel in de zogenoemde Mediaset-zaak.

De zaak, die al meer dan 8 jaar duurt, draaide aanvankelijk om honderden miljoenen euro's aan zwart geld. Door gedeeltelijke verjaring is daar nu iets meer dan 7 miljoen euro van over, aldus persbureau ANSA.
 
Het gerechtshof in Milaan legde in mei niet alleen de gevangenisstraf op, maar sprak ook uit dat de ex-premier vijf jaar geen openbare functie mag bekleden. Berlusconi is momenteel senator.  Enkele maanden geleden heeft hij nog gezegd dat hij graag weer premier zou worden. De uitspraak wordt morgen of overmorgen verwacht.
 
 
Een nieuwe veroordeling kan tot een politieke crisis leiden. Italië wordt momenteel geregeerd door een coalitie van Berlusconi's centrumrechtse PDL met de centrumlinkse PD van premier Letta. PDL-kopstukken hebben al gezegd dat zij uit de regering stappen, als hun leider definitief wordt veroordeeld. Bij de PD gaan stemmen op dat Berlusconi na een definitieve veroordeling onhoudbaar wordt als partner.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore