Verzet tegen plofkip

Hoe herken je de plofkip in de supermarkt?

31 juli 2013 07:25 Aangepast: 09 september 2017 20:11

De 'plofkippen' die in de Nederlandse supermarkten terechtkomen, krijgen vanaf 2015 extra ruimte. Maar wat is een plofkip en hoe herken je die in de supermarkt? Drie vragen over de plofkip.

1. Wat is een plofkip?

In januari 2012 startte Wakker Dier de campagne 'Stop de Plofkip'. Plofkip is de 'gewone' kip in de supermarkt. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om een kuiken dat in zes weken tijd wordt 'vetgemest tot vleeshomp van ruim twee kilo'. Ze zitten volgens Wakker Dier met 19 anderen op een vierkante meter in een 'donkere stal'.

De supermarkten distantiëren zich van de term 'plofkip'. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onderscheidt twee soorten kippen: de 'reguliere kip' en het vlees dat een ster van het 'Beter Leven'-keurmerk verdient. "Wakker Dier focust op het dierenwelzijn", vertelt Liselotte Hamelink van het CBL. "Wij zeggen dat er een balans moet zijn tussen de belangen van het milieu, het dierenwelzijn en de gezondheid". Ook moet het voor de consument betaalbaar zijn.

De kip die vanaf 2015 te krijgen is, is een sterkere kip die minder snel groeit en minder antibiotica nodig heeft. De nieuwe standaard dus. Ook krijgen de dieren tien procent meer ruimte. Sommigen noemen deze dieren dan ook 'bofkippen'. Wakker Dier blijft ook deze nieuwe kip steevast 'plofkip' noemen. "De kip krijgt een smartphone meer ruimte. Dat stelt niks voor", reageren zij.

2. Hoe herken je een plofkip in de supermarkt?

Een plofkip is op het eerste gezicht in de supermarkt niet zo makkelijk te herkennen. Aan de kleur van het vlees valt het in ieder geval niet te zien, zegt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "Alleen sommige topkoks zeggen dat je het verschil kunt proeven. Er komt wel wat meer water uit een plofkip."

De kip uit de bio-industrie is beter te herkennen aan de prijs. "Alle goedkope kip is een plofkip, daar kun je wel vanuit gaan." Volgens de woordvoerder van Wakker Dier is in de Albert Heijn alle kip van het merk Euroshopper een plofkip. "Maar ook met de verpakkingen met zo'n mooi strikje eromheen", zegt ze over het huismerk van de Albert Heijn. Mocht de prijs wat hoger liggen en twijfel je toch, dan kun je beter kiezen voor een product van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Als zo'n logo ontbreekt heb je, tenminste in de supermarkt, te maken met een plofkip.

3. Waar worden plofkippen verkocht?

Albert Heijn verkoopt dus plofkippen, net als andere grote supermarkten als Jumbo en C1000. Deze winkels verkopen ook kippen van het Beter Leven Keurmerk, maar dat is maar een fractie van het totaal. In 2011 was 94 procent van de gekweekte kip in Nederland een plofkip. Dat Wakker Dier zich voornamelijk richt op de Albert Heijn is niet zo gek: meer dan een derde van alle supermarktkip gaat langs de kassa's van de Albert Heijn, laat de dierenwelzijnsorganisatie weten.

Supermarkt C1000 is pas in januari begonnen met het verkopen van de biologische kip. Deze krijgt één ster van het Beter Leven-keurmerk. Het gaat hier om een toevoeging op het bestaande assortiment. De Jumbo heeft aangegeven in 2016 of 2017 alleen nog maar duurzaam vlees te willen verkopen, nadat zij kip voor stuntprijzen had aangeboden en kritiek kreeg van milieuorganisaties. Bij supermarkt DEEN zijn steeds minder plofkippen te krijgen. De supermarkt heeft beloofd nog dit jaar de plofkip helemaal in de ban te doen. Ook de Coop is volgens Wakker Dier 'een heel eind' en zijn 'bijna over' op de biologische kip.

RTLNieuws.nl
`