Marktplaats moneymaker

Zo ontwijkt Marktplaats de belasting

31 juli 2013 17:30 Aangepast: 31 juli 2013 20:48

Marktplaats boekt veel omzet, maar betaalt weinig belasting. Uit de jaarverslagen van het bedrijf blijkt waarom.

In 2005 maakt Marktplaats -dan al onderdeel van eBay- afspraken met de Belastingdienst. In Nederland geboekte advertentie-inkomsten kunnen hierdoor rechtstreeks worden doorgesluisd naar Ierland, waar de belastingdruk lager is en (een ander bedrijfsonderdeel van) eBay dus minder belasting hoeft te betalen.
 
Vanuit Ierland krijgt Marktplaats hiervoor een vergoeding terug, lager dan de geboekte advertentie-inkomsten. Marktplaats laat in Nederland zo een kleinere omzet zien dan het met de advertenties boekt. Hierdoor is -op papier althans- ook de winst lager. En bij een lagere winst betaal je minder belasting.
 
De fiscus stemt hiermee in. Er gebeurt dus niets illegaals. En meer bedrijven maken dit soort afspraken. Maar het begrip daarvoor neemt af. En in internationaal verband wordt gezocht naar manieren om dit soort vormen van belastingontwijking tegen te gaan.
 
In 2009 komt aan de gemaakte afspraak een einde. Maar Marktplaats lijkt dan een andere manier te hebben gevonden om de winst in Nederland laag te houden. Van de omzet -dan al opgelopen tot 114 miljoen euro- worden hoge kosten ingehouden, met name voor marketing en PR. Volgens deskundigen kunnen twee dingen aan de hand zijn.
 
Of de marketing en pr-kosten zijn zo hoog, omdat Marktplaats actiever reclame maakt. Of -en dat is waarschijnlijker- Marktplaats betaalt de hoge kosten aan het moederbedrijf eBay, om zo de winst waarover de Nederlandse fiscus belasting heft alsnog te verlagen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`