Marktplaats moneymaker

'Geldmachine' Marktplaats betaalt nauwelijks belasting

31 juli 2013 17:31 Aangepast: 06 september 2015 16:48

Wat ooit begon als online kringloopwinkel is uitgegroeid tot een geoliede geldmachine. Marktplaats zag zijn omzet in zes jaar tijd vervijftienvoudigen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Al die tijd betaalde de advertentiesite nauwelijks belasting.

Veel mensen maken gebruik van Marktplaats. Maar slechts weinigen weten hoeveel er met de advertentiesite wordt verdiend. Toch moet dat bedrag sinds 2004 aardig zijn opgelopen, want de Amerikaanse veilingsite eBay legde toen 225 miljoen euro voor Marktplaats op tafel.
 
Marktplaats begon in 1999, toen een kringloopwinkel in Emmeloord zijn spullen ook via een website ging verkopen. Bij de start van Marktplaats hoefde je voor geen enkele advertentie te betalen. In 2013 is dat wel anders. Voor een veelheid aan advertenties betaal je verschillende tarieven, en als je de advertentie wilt verlengen, betaal je opnieuw.
 
Dat zie je terug in de advertentie-inkomsten. Uit stukken die Marktplaats gedeponeerd heeft bij de Kamer van Koophandel is af te leiden dat die omzet steeg van ongeveer 11 miljoen euro in 2005, tot 166 miljoen euro in 2011. Recentere informatie is niet beschikbaar.
 
Wat ook uit de stukken blijkt, is dat eBay in 2005 een constructie heeft opgezet die volgens deskundigen ‘kennelijk als (hoofd)doel heeft gehad om de winst in Nederland te verlagen’, zodat ook minder (winst)belasting hoeft te worden betaald.  Marktplaats ontweek zo belasting. Dat mag. Maar het begrip hiervoor neemt af.
 
Zo betaalde Marktplaats over de jaren 2009, 2010 en 2011 ruim 6 miljoen euro belasting. Er werd in die jaren 418 miljoen euro omzet geboekt.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore