Buitenland

Colosseum krijgt opknapbeurt

31 juli 2013 17:23 Aangepast: 31 juli 2013 17:35
Beeld © EPA

Na ruim een jaar juridisch getouwtrek gaat het gebeuren: het Colosseum in Rome krijgt een opknapbeurt. Het is de hoogste tijd voor een restauratie: er vallen al jaren stukken steen van het monumentale gebouw.

De Italiaanse minister van Cultuur Lorenzo Ornaghi heeft het schema voor de werkzaamheden bekendgemaakt. De eerste fase van de verbouwing neemt 915 dagen in beslag. Dat betekent dat er de komende 2,5 jaar vier hoog steigers om het Colosseum staan.

Open voor publiek
Eerst worden de buitenmuren en de bogen aangepakt. De gemeente heeft aangegeven dat de publiekstrekker wel open blijft voor het publiek. Tijdens de restauratie wordt ook gekeken naar de 'vibraties' die er volgens medewerkers voor hebben gezorgd dat de achterkant van het Colosseum ruim 30 centimeter is gezakt.

Er was veel protest tegen de verbouwing, omdat die wordt gefinancierd door Diego Della Valle, de baas van schoenenmerk Tod's. Hij betaalt de rekening, die is begroot op 25 miljoen euro.

Geen kolossale reclamezuil
Vorig jaar bereikte de stad al een overeenkomst met de schoenenmagnaat, maar verschillende groeperingen keerden zich tegen het idee dat een bedrijf zich inkocht in het culturele erfgoed. Daarbij vonden ze dat de aanbesteding van het project nogal schimmig verlopen was en ze stapten naar de rechter.

Della Valle heeft verzekerd dat hij de steigerombouw niet zal gebruiken om een kolossale reclame voor zijn schoenen op te hangen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore