Nederland

Doet jouw ziekenhuis te weinig prostaatoperaties?

03 augustus 2013 17:46 Aangepast: 05 augustus 2013 10:10
Beeld © ANP

Ruim één op de vijf ziekenhuizen die prostaatoperaties uitvoeren, doen dat te weinig. Patiënten met prostaatkanker lopen daardoor onnodige risico's. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De landelijke urologenvereniging vindt dat de ziekenhuizen moeten ingrijpen.

Elf van de 52 ziekenhuizen voldoen niet aan de landelijke norm, blijkt uit cijfers van ziekenhuizen die MediQuest verzamelde. Die norm staat op 20 operaties per jaar. Volgens de beroepsvereniging voor urologen moeten deze ziekhuizen ingrijpen. Paul Kil, uroloog in het St. Elizabeth ziekenhuis: "Als het ziekenhuis de norm niet haalt moet het of stoppen en de patiënten doorverwijzen of gaan samenwerken met andere ziekenhuizen."

Grote kans op complicaties
Elk jaar krijgen 12.000 mannen prostaatkanker, meestal op oudere leeftijd. Bij een deel wordt de prostaat verwijderd. Een ingewikkelde operatie, want de uroloog opereert in een gebied met veel zenuwen en bloedvaten. Patiënten kunnen impotent worden, incontinent raken en/of veel bloed verliezen.

Sinds mei 2012 hanteert de beroepsvereniging van urologen daarom een minimaal aantal prostaatverwijderingen per jaar. Bij minder ingrepen is het operatieteam namelijk te weinig getraind om deze operatie goed uit te voeren en is de kans op complicaties groter. Als de ziekenhuizen de norm in 2013 nog niet halen dan is de kans groot dat verzekeraars de ingreep daar niet meer inkopen.

Vier ziekenhuizen gaan toch door
RTL Nieuws zocht uit wat de ziekenhuizen die niet aan de norm voldoen nu gaan doen. Zes ziekenhuizen laten weten te stoppen met de ingreep. Eén gaat voortaan alleen nog operaties doen met een operatierobot.

De overige vier gaan door, omdat ze verwachten dit jaar meer operaties te kunnen uitvoeren. De urologenvereniging gaat deze ziekenhuizen in de gaten houden. Kil: "Deze ziekenhuizen moeten oppassen dat ze niet extra gaan opereren, puur en alleen om de norm te halen."

`