Fraudezaak Berlusconi

Berlusconi-kamp waarschuwt voor burgeroorlog

04 augustus 2013 15:19 Aangepast: 04 augustus 2013 15:21
Beeld © ANP

De centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PDL) heeft voor vanavond opgeroepen tot een betoging in Rome tegen de veroordeling van haar leider Silvio Berlusconi.

De partij oefende sinds de veroordeling van Berlusconi, afgelopen donderdag, druk uit op president Giorgio Napolitano om de oud-premier gratie te verlenen. Toen Napolitano daar niets van wilde weten, waarschuwde PDL-coördinator Sandro Bondi voor een "burgeroorlog'' in Italië. 

Het staatshoofd stelde daarop in een verklaring dat dit soort uitlatingen "onverantwoord'' zijn. Premier Enrico Letta schoot Napolitano te hulp: centrumrechts moet het staatshoofd niet op een "ongepaste en afperserige manier'' betrekken bij de justitiële problemen van Berlusconi.

Brede coalitie
Volgens Italiaanse media proberen Letta en Napolitano de spanningen niet al te hoog op te laten lopen. Beiden hechten in het belang van de politieke stabiliteit van het land aan de voortzetting van de brede coalitie, waarin PDL en Letta's centrumlinkse PD de belangrijkste partijen zijn. Die werd na de verkiezingen in februari met veel moeite geformeerd.

Italië gaat gebukt onder een zware economische crisis. Napolitano zit daarom niet te wachten een situatie waarin hij vervroegde verkiezingen moet uitschrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore