Nederland

Checklist voor 18-jarigen: heb jij je geldzaken op orde?

15 augustus 2013 07:45 Aangepast: 06 september 2015 16:48

Acht op de tien 17-jarigen weten dat er financieel iets gaat veranderen, maar vaak niet exact wat en hoe. Wijzer in Geldzaken heeft daarom een checklist gemaakt waarmee je kan kijken of jij goed bent voorbereid.

1. Maak duidelijke afspraken met je ouders
Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders wettelijk verplicht om je te helpen in levensonderhoud en studie. Het is goed om duidelijke afspraken te maken wat je van ze kan verwachten op het moment dat je 18 jaar wordt.

2. Vraag een DigiD aan
Met een persoonlijke DigiD (Digitale Identiteit) log je in op websites van de overheid. Denk aan het versturen van je belastingaangifte of de aanvraag van studiefinanciering, of zorg- of huurtoeslag.

3. Open een betaalrekening
Als je nog geen eigen betaalrekening hebt bij de bank, open deze dan. Hierop wordt bijvoorbeeld je loon of studiefinanciering gestort. Het is slim om ook een spaarrekening te openen. Als je elke maand geld overhoudt, kan je dit op je spaarrekening zetten en bouw je een buffer op voor onverwachte uitgaven.

4. Verzekering afsluiten
Vanaf 18 jaar val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Je bent verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Je betaalt vanaf dat moment elke maand een bedrag voor de zorg die je nu of in de toekomst nodig hebt. Kijk of een speciale korting voor studenten van toepassing is. 

5. Behoud het overzicht
Zet op een rij wat je iedere maand ontvangt en wat je uitgeeft. Denk bij de uitgaven niet alleen aan je vaste lasten (huur, gas/water/elektra, verzekeringen) maar ook aan abonnementen voor telefoon, internet of sportclub en boodschappen, kleding, en uitgaan. Zijn je uitgaven groter dan je inkomsten? Kijk dan waar je op kunt besparen of hoe je je inkomsten kunt vergroten. 

6. Let op bij abonnementen
Laat je niet te snel verleiden tot het afsluiten van langlopende abonnementen voor bijvoorbeeld een mobiele telefoon of sportschool. Lees de voorwaarden goed voordat je een contract of overeenkomst ondertekent. Kijk ook of er een speciale korting voor studenten van toepassing is. 

7. Doe belastingaangifte
Dit geldt niet alleen als je (in deeltijd) gaat werken, maar ook als je gaat studeren en een vakantie- of bijbaan hebt. In dat laatste geval krijg je gemiddeld 250 euro terug. Let wel op: Als je naast je studie teveel verdient, kan dit van invloed zijn op je studiefinanciering.

8. Vraag studiefinanciering aan
Als je studeert heb je vanaf 18 jaar recht op studiefinanciering. Studiefinanciering komt van de Nederlandse overheid. Hiermee kun je (een deel van) je studiekosten en levensonderhoud betalen. De hoogte van de studiefinanciering is afhankelijk van je opleiding (MBO, HBO of WO).

9. Zoek hulp als je geldproblemen hebt
Heb je een lening of sta je rood? En kom je er zelf niet meer uit en heb je de behoefte om dit te delen met iemand? Op de website uitdemin.nl kan je gratis en anoniem met een deskundige chatten.

bron: Wijzer in Geldzaken

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`