Politiek

Kamer: minder vaak winterdienstregeling

12 september 2013 06:00 Aangepast: 06 september 2015 16:49

De Tweede Kamer vindt dat de NS de komende winter beter moet presteren. Het CDA wil zelfs af van de winterdienstregeling op het spoor. Ook VVD, D66 en de SP willen niet dat bij ieder vlokje sneeuw het hele treinverkeer wordt ontregeld.

“Zorg voor echte oplossingen en kom niet met lapmiddelen als het uitdunnen van de dienstregeling”, zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. “Dan zet je de reiziger in de kou.”

Afgelopen winter werd de winterdienstregeling regelmatig ingesteld zodra het sneeuwde of zelfs voordat het eerste vlokje was gevallen. Het duurde vaak dagen voordat de treinen weer volgens plan reden.

Sneller terugschakelen
“De NS moet bij winterweer sneller terugschakelen naar de normale dienstregeling”, zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir. Stientje van Veldhoven van D66 vindt dat de NS de winterdienstregeling spaarzamer moet inzetten.

De Kamer praat vandaag met staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur over het spoor. Verschillende partijen zullen de staatssecretaris daarin ook oproepen de NS terug te fluiten over de voorgenomen verhoging van de prijs van de treinkaartjes.

De NS wil een verhoging doorvoeren van 3,4 procent. “Absurd”, zegt Bashir (SP).  “Laat ze voor een deel in hun eigen vlees snijden”, voegt Betty de Boer (VVD) daaraan toe.

RTL Nieuws
`