Nederland

Woede na 'elitaire column' over arme mensen

12 september 2013 17:34 Aangepast: 12 september 2013 17:53

Op sociale media is ophef ontstaan over een column van boekhandelaar Monique Burger, bekend van de boekenrubriek in De Wereld Draait Door. Burger schrijft over onverzorgde en asociale arme mensen die in haar boekhandel opduiken om het gratis Droomboek af te halen.

“Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels”, schrijft Burger in haar column voor het Boekenblad.

“Dit is echte armoede, zoals ik het eigenlijk nooit zie.”

Volgens Burger komen arme mensen niet in haar winkel omdat er alleen gepind kan worden. Arme mensen hebben volgens haar geen pinpas. “Wat ik me ook realiseer is dat ik door ons pin-onlybeleid deze ‘kopers’ nooit in de winkel krijg.”

De column heeft geleid tot woede en verontwaardiging op social media. Burger zou elitair zijn, arrogant en een snob. 

Inmiddels heeft Burger onder aan haar column haar excuses aangeboden. “Ik schrik ervan. Natuurlijk vind ik niet dat iedereen die arm is, ongemanierd is, of andersom.”

`