Special

Grote regionale verschillen Cito-scores

14 september 2013 10:00 Aangepast: 14 september 2013 17:16

De basisscholen in Limburg scoren het beste van Nederland, terwijl de scholen in Drenthe juist het slechtst scoren. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar alle Cito-scores en andere eindtoetsen, die voor het eerst openbaar zijn gemaakt.

De verschillen tussen de provincies zijn flink: Limburg (8,0) en Utrecht (7,5) steken erbovenuit. Uitschieters naar beneden zijn er ook. Naast Drenthe (6,2) presteren ook de scholen in Flevoland (6,3) Friesland (6,4) en Overijssel (6,5) aanzienlijk minder.

De andere provincies vormen de middenmoot. Noord-Brabant (7,2) en Noord- en Zuid-Holland (allebei 7,1) doen het iets beter dan het gemiddelde, terwijl Gelderland (7,0), Zeeland en Groningen (allebei 6,8) juist iets lager scoren.

Gemeenten
Van de gemeenten doen Bussum, Rozendaal en Leeuwarderadeel het het beste. De scholen van Texel, Purmerend en Schiermonnikoog laten juist lage gemiddelde eindtoetsscores zien.

Het gaat bij de provincies om groepsscores, die iets anders berekend worden dan de cijfers voor de individuele scholen. Kijk hier voor de scores van alle basisscholen.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore