Special

Kleine scholen scoren slechter op Cito-toets

14 september 2013 09:55 Aangepast: 14 september 2013 10:40

Klein is fijn, maar niet als het om basisscholen gaat. Die scoren namelijk slechter dan grote scholen op de Cito-toets en andere vergelijkbare eindtoetsen.

Uit alle scores van basisscholen die RTL Nieuws opvroeg, blijkt dat grote scholen beter scoren dan kleine scholen. "Gegeven de onderzoeksliteratuur is dit geen opmerkelijke uitkomst, maar misschien wel voor ouders en beleidsmakers", aldus onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht, die de cijfers samen met RTL Nieuws onderzocht.
 
Dronkers deelde de scholen in naar grootte en onderscheidde vijf categorieën. Voor al die categorieën geldt: hoe groter de scholen, des te hoger de score. 
 
Scholen met minder dan 100 leerlingen scoren het slechtst, een 6,4. Scholen met 101 tot 164 leerlingen doen het ietsje beter met een 6,6. Scholen met 165 tot 223 kinderen scoren een 7, scholen met 224 tot 309 leerlingen een 7,3 en scholen met 310 leerlingen of meer scoren zelfs een 7,6.
 
Het gaat bij de provincies om groepsscores, die iets anders berekend worden dan de cijfers voor de individuele scholen. Kijk hier voor de scores van alle basisscholen.
 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore