Special

Montessorischolen halen hoogste Cito-score: 8,1

18 september 2013 09:57 Aangepast: 19 november 2013 17:02

Montessorischolen halen hogere scores op de eindtoets dan scholen waar op een gewone manier, klassikaal, wordt lesgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar alle Cito-scores en andere eindtoetsen, die voor het eerst openbaar zijn gemaakt.

Op Montessorischolen krijgen kinderen meer vrijheid om zelf te kiezen wat ze op een bepaald moment willen doen. Ook zitten kinderen van verschillende leeftijden door elkaar. De 155 meegenomen Montessorischolen scoren samen een 8,1.
 
Bij het vaststellen score is, net als bij alle andere scores, rekening gehouden met de achtergrond van de leerlingen. Ook Jenaplanscholen scoren hoger dan reguliere scholen, namelijk een 7,5. De 6156 reguliere scholen scoren een 7. Daltonscholen doen het met een 6,8 iets slechter. 
 
Vrije scholen
De 35 scholen die de inspectie als 'Dalton/Jenaplan' heeft aangemerkt, doen het met een score van 5,9 niet goed. Ook vrije scholen (6,5) en de 15 scholen die Ontwikkelingsgericht onderwijs (5,3) geven, scoren laag.
 
Het gaat bij de provincies om groepsscores, die iets anders berekend worden dan de cijfers voor de individuele scholen. Kijk hier voor de scores van alle basisscholen.
 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore