Special

Islamitische scholen scoren bovengemiddeld op Cito-toets

15 september 2013 16:01 Aangepast: 15 september 2013 17:24

Islamitische basisscholen halen betere scores voor hun eindtoets dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht.

De 43 islamitische basisscholen in Nederland die zijn onderzocht scoren samen een 7,6. Individueel scoren maar liefst negen scholen hoger dan een 8.

De Al Wafaschool in Amsterdam haalt de beste score. De school krijgt van RTL Nieuws een 8,9. Het gemiddelde voor de Cito-toets op die school is 535,2. Vergelijkbare scholen scoren gemiddeld een 527,9.

Islamitische scholen halen overigens niet de hoogste score van alle denominaties. Die eer is weggelegd voor Algemeen Bijzondere scholen. Dat zijn scholen die neutraal zijn wat levensovertuiging betreft, maar niet onder de overheid vallen. Deze 311 scholen scoren een 8,3.

De 70 antroposofische scholen (6,2) en de 112 Gereformeerd Vrijgemaakte scholen (6,0) scoren juist iets lager dan het gemiddelde. Samenwerkingsverbanden tussen Protestant-Christelijke en Rooms-Katholieke scholen doen het met een 7,2 juist weer iets beter.

- Bekijk hoe jouw school scoort (laden tool kan even duren)

- Vergelijk de scholen in jouw woonplaats (laden tool kan even duren)

- Hoe vergelijkt RTL Nieuws de Cito-scores?

Opvallende conclusies:

- De 10 best scorende scholen volgens RTL Nieuws

- Katholieke scholen scoren beter dan openbare scholen nieuw

- Grote regionale verschillen Cito-scores

- Kleine scholen scoren slechter op Cito-toets

- Montessorischolen halen hoogste Cito-score: 8,1

Bekijk alle details op RTLNieuws.nl/cito

`