Oost-Europese bendes

'Politie te traag met Oost-Europese bendes'

18 september 2013 12:21 Aangepast: 18 september 2013 17:57

De politie krijgt moeilijk greep op rondtrekkende bendes uit Oost-Europa. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van de politie. Criminelen uit Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Polen komen naar Nederland, omdat hier minder hard wordt opgetreden dan in andere West-Europese landen.

Volgens de Oost-Europese politie en justitie duurt het te lang voordat de Nederlandse politie aan de slag gaat met de tips die zij doorgeven. Frans van den Heuvel, projectleider van de groep mobiel banditisme van de politie herkent de kritiek. Volgens hem is het Nederlandse systeem inderdaad ‘bureaucratisch’, al is de politie druk bezig dit te veranderen.

Uit het onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt verder dat veel Nederlandse politiemensen de samenwerking met hun Oost-Europese collega's ook niet goed vinden. Zij vinden juist dat de Oost-Europese politie vaak corrupt is.

Hard optreden Frankrijk en Spanje
RTL-verslaggever Hans Schutte sprak met onderzoekster Dina Siegel van de Universiteit van Utrecht. Volgens haar treedt de politie in Spanje en Frankrijk hard op tegen Oost-Europese bendes. Daardoor verplaatst het probleem zich. Dat wil niet zeggen dat de bendes ineens veel actiever zijn in Nederland. Er is wel een stijging, maar die is klein. 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`