Kritiek op aanschaf JSF

Rekenkamer: Berekeningen JSF kloppen niet

19 september 2013 13:11 Aangepast: 06 september 2015 16:49
Beeld © Getty Images

Volgens de Algemene Rekenkamer is het rekenplaatje rond de JSF niet compleet. De rekenkamer heeft twijfels over de inzetbaarheid van de JSF als opvolger van de F16. Ook zouden de kosten voor onderhoud mogelijk zijn onderschat.

Zo zijn niet alle trainingsuren voor piloten meegerekend. Daardoor is het onzeker of er altijd vier toestellen voor internationale missies beschikbaar zijn. De overige gevechtsvliegtuigen zijn nodig voor de bewaking van het luchtruim, voor training van piloten, of zijn in onderhoud.
De gegevens over aanschaf en exploitatie van de 37 JSF-toestellen die het kabinet wil kopen zijn zo nauwkeurig mogelijk onderbouwd in het budget. "Maar of hierdoor van jaar tot jaar de uitgaven voor jachtvliegtuigen binnen het budget blijven is niet zeker", stelt de Rekenkamer. Dat geldt ook voor de uitgaven voor de krijgsmacht als geheel.
 
Nota niet sluitend
De controleurs van de rijksuitgaven stellen verder het niet eens te zijn met de stelling van het kabinet dat de nieuwe nota over de krijgsmacht al leidt tot een "financieel en operationeel duurzame krijgsmacht". De onderbouwing van de cijfers over de verlaagde defensieambities voor de komende 15 jaar zijn "niet geheel sluitend en beperkt houdbaar". De Rekenkamer erkent wel dat minister Jeanine Hennis van Defensie met haar nota de "best mogelijke" benadering geeft.
 
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`