Kind verplicht te helpen

Gouda verplicht kleuter om af te wassen

03 oktober 2013 07:32 Aangepast: 03 oktober 2013 10:31

'Een kind kan de was doen' is een bekende uitdrukking, maar in Gouda is een minderjarig kind verplicht te helpen in het huishouden als hun ouders dat niet kunnen. Mensen met kinderen die thuiswonen krijgen van de gemeente geen hulp meer in de huishouding.

Daardoor moeten kinderen van 5 tot 12 jaar lichte huishoudelijke klusjes doen zoals opruimen, tafeldekken en afwassen. Oudere kinderen tot 17 jaar moeten ook stofzuigen en bedden verschonen en kinderen tot 23 jaar krijgen nog meer taken. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn (pdf) van de gemeente Gouda.

Meerderjarige kinderen vanaf 23 jaar die thuiswonen moeten alle huishoudelijke taken op zich nemen. Gouda neemt daarmee een voorschot op de plannen van het kabinet om de thuiszorg te versoberen. 

'Wettelijk niet mogelijk'
Nu al is een echtgenoot verplicht te helpen in het huishouden. Het kabinet wil vanaf 2015 ook de thuiszorg versoberen voor mensen met inwonende kinderen en andere huisgenoten. De Raad voor de Rechtspraak heeft in september forse kritiek geuit op deze kabinetsplannen. Volgens de raad is het wettelijk niet mogelijk om minderjarige kinderen te verplichten om hun ouders te helpen. 

In sommige gevallen hoeven kinderen en echtgenoten niet te helpen in het huishouden, bijvoorbeeld als zij daar zelf niet toe in staat zijn. Ook als er thuiszorg nodig is omdat iemand terminaal ziek is, zal de gemeente die wel verstrekken.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`