Henk Krol stopt

Krol tegen RTL Nieuws: Ik was hartstikke naïef

04 oktober 2013 17:20 Aangepast: 27 december 2013 16:47
Henk Krol Beeld © ANP

Henk Krol, de vandaag opgestapte leider van ouderenpartij 50Plus, nam zijn beslissing in vijf nachtelijke en emotionele minuten, zegt hij exclusief tegen RTL Nieuws.

Vandaag wilde Krol niet voor de camera reageren, maar hij wilde wel zijn verhaal doen. Verslaggever Pim Sedee vertelt in het RTL Nieuws van 18:00 en 19:30 uur over het gesprek dat hij met Krol had in in zijn Haagse pied-à-terre.

De belangrijkste punten uit het gesprek:

  • "Het is de verkeerde manier van handelen geweest. Ik ben bereid daarvoor de schuld op me te nemen."
  • "Ik was met de homostrijd bezig, niet met geld."
  • "Ik overweeg actief te blijven voor 50Plus."

"Ik was hartstikke naïef en een financiële nitwit", zegt Krol. "Bij de Gay Krant was het financieel krakkemikkig geregeld. In de beginjaren was het homorechtentijdschrift een clubje vrijwilligers, maar dat werd later steeds professioneler. Er werd besloten om een pensioenvoorziening te regelen.''

Accountant zei niets
"Een secretaresse regelde de financiële boekhouding. Zij zou de afdracht van de pensioenpremies doen. Zij heeft het geld niet overgemaakt. Ook de accountant zei niets."

Krol zegt dat hij zich niet bezig hield met geld. "Ik was met de homostrijd bezig, niet met geld. Ik weet wel dat het geld de deur uitvloog. Toen we erachter kwamen dat de pensioenpremies niet waren afgedragen, hadden we het geld niet."

Volgens Krol werd aan de zes medewerkers van de Gay Krant toen de keus gegeven: of we gaan failliet of je tekent het contract waarmee je afziet van het pensioen voor de jaren 2004-2007.

Spijt
Krol heeft er spijt van dat het allemaal zo is gelopen. "Het is de verkeerde manier van handelen geweest. Ik ben bereid daarvoor de schuld op me te nemen." Over welke mogelijke consequenties de kwestie voor hem kan hebbben, wilde Krol niet vooruitlopen.

"Afgelopen nacht om 03:00 uur zat het Volkskrant-artikel in mijn mail. Dat voelde als een doodsteek. Om 03:05 uur besloot ik: ik ben niet meer geloofwaardig. Ik voel me vleugellam, aangeschoten wild." Krol nam de beslissing te stoppen 'uit emotie'.

 

Thumbnail

Inzetten voor ouderen
Volgens Pim Sedee maakte Krol een aangeslagen indruk. Dit weekend wil hij nadenken over zijn beslissing. "Ik heb vandaag zoveel steunbetuigingen gekregen uit de politiek, uit de partij en van de kiezers dat ik overweeg om voor de partij actief te blijven." Het is niet waarschijnlijk dat hij lid blijft van de Tweede Kamer. "Dat lijkt me onmogelijk. Dat zie ik nu echt niet zitten. Ik denk dat ik te beschadigd ben om als fractievoorzitter terug te keren, maar misschien kan ik me als bestuurslid blijven inzetten voor ouderen."

Bij 50Plus kwam deze pensioenzaak nooit aan het licht. Op de vraag waarom hij het nooit ter tafel heeft gebracht bij zijn aantreden bij 50Plus zegt hij: "Het was zo'n kleine partij. We voerden gesprekken in de achterkamer bij Jan Nagel."

Krol zegt dat hij nooit heeft gedacht dat het tegen hem gebruikt zou worden. "Ik heb nooit stilgestaan bij de politieke consequenties."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore