Nederland

'Een druk kind heeft echt niet altijd een gedragsstoornis'

05 oktober 2013 18:37 Aangepast: 05 oktober 2013 23:49

Huisartsen worden overspoeld met bezorgde ouders die vragen hebben over het gedrag van hun kinderen. Maar wanneer is het gedrag van een kind ernstig genoeg om naar de huisarts te gaan?

Wij stelden vijf vragen aan hoogleraar pedagogiek Anneloes van Baar. 

1. Wanneer moet je de gedragsproblemen met de huisarts bespreken?
"Het blijft een lastige afweging. Maar als het gedrag van een kind zo storend is dat het problemen oplevert, thuis en ook in de klas, dan kan er echt iets aan de hand zijn. Het gedrag van het kind is dan zo ernstig dat er continu een vervelende sfeer ontstaat. De rest van het gezin heeft daar last van. Ook de leraar bevestigt de zorgen. Steeds weer zorgt het kind voor onrust. Dan is het verstandig om aan de bel te trekken. Wel is het raadzaam om eerst zelf informatie te verzamelen."

2. Hoe kun je zelf informatie verzamelen?
"Bij iedere apotheek en huisarts liggen goede folders. Ook op internet zijn goede sites te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Balans. Maar je kunt ook bij het consultatiebureau terecht voor informatie. Verder heeft het Centrum voor Jeugd en Gezin vaak veel kennis in huis."

3. Is de huisarts de juiste persoon om de gedragsstoornis van het kind te bespreken?
"Nee, de huisarts is lang niet altijd de beste persoon om naar toe te gaan. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is ook een goede plek om eens langs te gaan. Of het consultatiebureau. De huisarts kan wel voor een verwijzing zorgen naar een psycholoog. Die kan uiteindelijk bepalen welke aandoening het kind heeft." 

4. Denken ouders te snel dat hun kind een gedragsstoornis heeft?
"Ouders strooien steeds makkelijker met termen als adhd of autisme. Kinderen die druk zijn, hebben tegenwoordig al snel wat. Maar het is onzin dat de helft van de kinderen een gedragsstoornis heeft. 5 procent van de kinderen heeft adhd. En minder dan 1 procent autisme."

5. Hoe kan de zorgverlening verbeterd worden?
"Huisartsen zouden meer samen moeten werken met deskundigen. Bijvoorbeeld met GZ-psychologen. Zij hebben veel kennis in huis over allerlei gedragsproblemen. Daar zouden huisartsen veel meer gebruik van kunnen maken."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore