Nederland

Huisartsen onder druk: ouders eisen behandeling 'probleemkind'

05 oktober 2013 18:00 Aangepast: 05 oktober 2013 18:16

Huisartsen staan onder steeds grotere druk om kinderen door te verwijzen vanwege een gedragsstoornis. Ouders eisen een behandeling, ook al heeft een kind maar een lichte stoornis. Kinderen die deze zorg harder nodig hebben, zijn de dupe. Voor hen gelden lange wachtlijsten.

Ouders zijn heel snel bang dat hun kind een gedragsprobleem heeft. Wanneer het kind ook maar een kleine afwijking vertoont, zitten ze bij de huisarts, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Er zijn de afgelopen jaren zoveel gedragsproblemen bijgekomen, dat huisartsen door de bomen het bos niet meer zien.

"Wij weten overal een beetje van, maar weten niet precies welk probleem welke kenmerken heeft. En dat wordt wel van ons verwacht", zegt huisarts Jako Burgers van het NHG.

Huisartsen onder druk gezet
Hij merkt dat ouders snel bij de huisarts komen als ze gedragsproblemen vermoeden, vaak gesteund door de school. "Ouders dwingen dan een doorverwijzing af. Daardoor voelen huisartsen zich onder druk gezet", zegt Burgers. Huisartsen zien een kind 5 minuten en krijgen niet de kans om de verhalen van de ouders te onderzoeken. 

"In veel gevallen zijn wij het niet met de ouder eens. Een beetje druk zijn of afzondering bij een kind, duidt niet meteen op een gedragsprobleem." De kinderen die wél een gedragsproblemen hebben, lijden daaronder. "De wachtlijsten zijn zo vol, dat de kinderen die echt hulp nodig hebben wel acht maanden moeten wachten. Dat kan gewoon niet."

De Nederlandse Vereniging voor Autisme wil dat huisartsen beter worden opgeleid. "We zien dat huisartsen te weinig kennis hebben om autisme te herkennen. En dat is zorgelijk", vindt directeur Swanet Woldhuis. Ook al neemt het aantal gedragsproblemen toe, een huisarts moet de kennis in huis hebben, zegt zij. "Daar zijn ze huisarts voor. Ze zijn verplicht die kennis te hebben. Ze moeten de ouders en het kind kunnen helpen."

Kijk om 19:30 uur naar de reportage van RTL Nieuws-verslaggever Koen de Regt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore