Nederland

Steeds meer ondernemers verenigen zich in een Broodfonds

05 oktober 2013 16:07 Aangepast: 06 september 2015 16:49
Beeld © Getty

Het Broodfonds is in opkomst. Sinds 2009 zijn er 60 van zulke fondsen opgericht. Dit jaar komen er nog zeker 20 bij. Een Broodfonds is een alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die voor zelfstandigen of mensen met een eigen bedrijf vaak te duur is.

Het Broodfonds is een vereniging die wordt opgezet door een club ondernemers of zzp'ers; minimaal 20, maximaal 50. Iedere maand leggen zij geld in. Als een deelnemer langere tijd ziek is, krijgt deze een uitkering uit dat fonds. Kijk het RTL Nieuws van 19:30 uur voor meer over de opkomst van het Broodfonds.

Kleine gemeenten
Het eerste Broodfonds werd in 2009 in Utrecht opgericht. Dat fonds staat nu andere Broodfondsen in oprichting bij. Zij merken dat de interesse de eerste jaren vooral uit de Randstad en de stad Groningen kwam. Nu tonen ook ondernemers uit kleinere gemeenten interesse. Kijk hier waar er bij jou in de buurt een Broodfonds is.

Ook verandert de samenstelling van de Broodfondsen. Kwamen de ondernemers in de eerste jaren vooral uit de 'creatieve hoek', coaches en trainers bijvoorbeeld, nu verenigen ook kappers, stucadoors en metselaars zich steeds vaker.

FNV plaatst kanttekening
Vakbond FNV begrijpt het initiatief, maar plaatst ook een kanttekening. "Het is wel heel beperkt in de omvang en gebaseerd op een sociaal netwerk", zegt bestuurder Linde Gonggrijp van de afdeling Zelfstandigen. "Hoe ga je het doen met de negatieve selectie, bijvoorbeeld als iemand rookt? De goeien gaan het met elkaar regelen en de mensen met slechte eigenschappen zitten met een probleem."

Volgens de FNV moet de sociale zekerheid op de schop. "We moeten de sociale zekerheid gaan hervormen, zodat het vangnet niet alleen voor mensen in loondienst, maar ook voor zelfstandigen goed is geregeld."

Er zijn drie voorwaarden om mee te kunnen doen aan een Broodfonds:

  1. Je bent zelfstandig ondernemer
  2. Je bedrijf bestaat langer dan 1 jaar
  3. Je hoofdinkomen verdien je met je bedrijf
RTL Nieuws
`