Lek Vodafone

Terrorisme-expert: Nationale veiligheid ernstig bedreigd

11 oktober 2013 13:27 Aangepast: 11 oktober 2013 13:55

Terrorisme-expert Glenn Schoen vindt het een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid dat telefoons van ministers met een abonnement bij Vodafone zomaar door derden geblokkeerd kunnen worden.

Communicatie is volgens Schoen van extreem belang in crisissituaties: "Het is ondenkbaar dat een minister tijdelijk mobiel niet bereikbaar is. Bij een terreuraanslag moet hij bijvoorbeeld direct orders kunnen geven om delen van het luchtruim te sluiten of toestemming geven speciale troepen in te zetten. Maar ook de minister van Financien Dijsselbloem moet bij belangrijke beslissingen in Brussel direct kunnen overleggen met de premier."

Het argument dat de telefoonnummers van ministers niet openbaar zijn gaat volgens Schoen maar ten dele op. "Via slim zoeken op internet en andere methodes zijn dat soort nummers vrij makkelijk te achterhalen."

Ook gevaren voor burgers
Ook op lager niveau kan het op afstand blokkeren van nummers van hoogwaardigheidsbekleders voor gevaren zorgen. "Wat zou er bijvoorbeeld in Haren nog meer zijn gebeurd als de burgemeester daar niet bereikbaar zou zijn geweest." 

Voor gewone burgers kan het gemak waarmee mobieltjes geblokkeerd kunnen worden een groot probleem zijn. "Stel je voor dat een stalker of iemand die je een keer wil pesten het doet. Dan kan je zo maar keer op keer worden geconfronteerd met een geblokkeerde telefoon."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`