Lange wachtlijsten zorg

Wachtlijsten te lang bij kwart poliklinieken

12 oktober 2013 18:10 Aangepast: 19 november 2013 10:23

Bij een kwart van de poliklinieken moeten patiënten te lang wachten voordat ze bij een arts terechtkunnen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de wachtlijsten van ziekenhuizen. In academische ziekenhuizen nemen de wachtlijsten voor sommige operaties toe.

Bij maag-darm-leverklachten is het wachtlijstprobleem het grootst. Bij tweederde van de poliklinieken moeten patiënten met ernstige maagklachten langer wachten dan de norm van 4 weken. Het komt soms voor dat ze pas na een paar maanden geholpen worden.

Tekort aan artsen
Volgens Ad Masclee, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL), komt dit door een tekort aan artsen. "De zorgvraag neemt toe en we hebben de afgelopen jaren te weinig artsen opgeleid om daar aan te voldoen. We komen er 40 tot 50 tekort." Er worden nu meer artsen opgeleid, maar het probleem zal zeker 5 jaar bestaan. In januari start namelijk een bevolkingsonderzoek waarbij iedereen tussen de 55 en 75 jaar wordt gescreend op darmkanker. "Daar zijn veel extra artsen voor nodig", aldus Masclee.

Andere specialismen die hoog scoren zijn plastische chirurgie, orthopedie, revalidatie en reumatologie. In totaal wordt bij 15 procent van alle behandelingen de wachtlijstnorm van 7 weken niet gehaald.

Bekijk de wachtlijsten van de polikliniek van ziekenhuizen bij jou in de buurt

Bekijk de wachtlijsten voor behandelingen van ziekenhuizen bij jou in de buurt

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore