Te kleine baby's door fijnstof

Baby's te klein geboren door fijnstof? Vijf vragen

15 oktober 2013 11:34 Aangepast: 15 oktober 2013 14:08

Tienduizenden zwangere vrouwen ademen te veel fijnstof in en hebben daardoor een grotere kans om een kind met ondergewicht te krijgen. Hoe ernstig is dat en wat kunnen vrouwen daar tegen doen?

Wij stelden vijf vragen aan fijnstof-deskundige Ulrike Gehring. Zij is ook betrokken bij het onderzoek naar de invloed van fijnstof op zwangere vrouwen dat vandaag is gepubliceerd in het vakblad The Lancet Respiratory Medicine.

1. Hoe gevaarlijk is fijnstof voor baby's?
Door fijnstof is de kans op een baby met een te laag geboortegewicht (een gewicht onder de 2500 gram) groter. De kans is niet zo groot als bij vrouwen die roken, maar hij is er wel degelijk. Het hangt ervan af waar de vrouw woont. Is het erg als een kind met een laag geboortegewicht ter wereld komt? Ja, dat kan wel degelijk slecht zijn. Zo'n kindje heeft meer kans op allerlei aandoeningen, zoals bijvoorbeeld astma, longontstekingen en hart- en vaatziekten.

2. Wat gebeurt er als een zwangere vrouw fijnstof inademt?
Als fijnstof wordt ingeademd, stijgt de bloeddruk van de zwangere vrouw. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan, bijvoorbeeld in de baarmoeder. Daardoor komen er minder zuurstof en voedingsstoffen bij de embryo terecht waardoor er een groeiachterstand kan ontstaan. Zelfs een lage concentratie fijnstof kan al schadelijk zijn.

3. Wat zijn de slechtste gebieden om te wonen?
Voor elke 5 microgram per kubieke meter lucht neemt het risico op een laag geboortegewicht met 18 procent toe. Die 5 microgram is het verschil tussen het wonen aan een drukke weg of een rustige weg in de binnenstad. Gemiddeld is de concentratie fijnstof op het platteland 15 microgram per kubieke meter. In een drukke stad is dat 20 en langs de snelweg is dat zelfs 25 microgram. Zwangere vrouwen die langs een drukke snelweg wonen hebben 39% procent meer kans op een baby met ondergewicht.

Benieuwd wat de fijnstof-concentratie in jouw omgeving is? Kijk hier.

4. Wat kunnen zwangere vrouwen doen?
Eigenlijk sta je machteloos. Het enige wat je kunt doen is verhuizen naar een gebied waar weinig verkeer is. Maar dat is lang niet voor iedereen realistisch. Bovendien: als iedereen zou verhuizen, verplaats je het probleem. Ook het dragen van een mondkapje is geen permanente oplossing. Bovendien is het niet duidelijk of dat goed genoeg werkt. Eigenlijk kunnen vrouwen weinig doen en sta je machteloos.

5. Wat moet dan gebeuren?
Beleidsmakers moeten met een oplossing komen. Op dit moment ligt de norm van de Europese Unie op 25 microgram per kubieke meter. Maar dat is eigenlijk geen gezondheidskundige grens. De norm is niet veilig. De Europese concentratie zou snel omlaag moeten.

 

 

RTL Nieuws
`