Inbraak Russisch pand

Rampjaar Rusland - Nederland: de incidenten

17 oktober 2013 23:55 Aangepast: 18 oktober 2013 20:29

2013 is het vriendschapsjaar tussen Rusland en Nederland. Een jaar waarin de banden tussen de twee landen juist moet worden aangetrokken. Maar in plaats daarvan staat 2013 bol van incidenten.

17 januari: Zelfmoord Dolmatov
De Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov pleegt zelfmoord in z'n cel. De zaak werd een rel, omdat de overheid fouten had gemaakt. Hij had niet opgesloten mogen worden, allerlei instanties wisten niet goed van elkaar waar ze mee bezig waren en verpleegkundigen deden hun werk niet goed, zo zegt de Inspectie Veiligheid en Justitie. Dolmatov kwam vorig jaar naar Nederland omdat hij zich in Rusland als tegenstander van president Vladimir Poetin niet veilig voelde. De oppositie in Rusland zegt dat Nederland Dolmatov zo heeft behandeld om 'Poetin niet voor het hoofd te stoten.'
 
30 juni: Anti-homowet ondertekend
De Russische president Vladimir Poetin ondertekent een wet die het maken van 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar stelt. Op grond van de wet kan iedereen die 'niet-traditionele seksuele relaties' propageert tegenover minderjarigen, een boete krijgen tot 5150 euro. Dit leidde internationaal tot veel ophef.
 
10 juli: Geen verder onderzoek dood Storimans
Rusland doet geen verder onderzoek naar de dood van RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans. De Russische autoriteiten hebben Nederland laten weten het boek te sluiten. Storimans kwam in 2008 om het leven tijdens de oorlog tussen Rusland en Georgië. Nederlandse onderzoekers concludeerden dat hij het slachtoffer werd van een Russisch bombardement, maar volgens Rusland is daarvoor geen bewijs. Nederland hoopt nu dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens duidelijkheid zal scheppen.
 
19 september: Activisten Greenpeace gearresteerd
Russische agenten arresteren de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. 30 activisten, onder wie 2 Nederlanders, werden aangehouden. Ze wilden protesteren tegen de voorgenomen olieboringen van Gazprom en Shell in het kwetsbare poolgebied. De bemanning is aangeklaagd voor piraterij, wat tot een celstraf kan leiden. Nederland is een arbitragezaak begonnen om het schip, dat onder Nederlandse vlag voer, en zijn bemanning vrij te krijgen. 
 
Thumbnail
Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen
 
Op 18 oktober wordt er ingebroken in een tijdelijk kantoor van Greenpeace in het Russische Moermansk. Zes gemaskerde mannen stelen een protestkooi van de milieuorganisatie.
 
30 september: Journalisten krijgen geen visum
Fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen krijgen geen visum van Rusland. Zij zijn de makers van de tentoonstelling The Sochi Project. De tentoonstelling behelst een vijf jaar durend documentaire-journalistiek project dat de regio rondom Olympisch Sotsji onderzoekt. In het project komen veel politiek gevoelige onderwerpen aan bod, zoals corruptie, mensenrechtenschendingen en terrorisme in het zuiden van Rusland. De tentoonstelling, die op 18 oktober geopend zou worden, is afgelast.
 
6 oktober: Politie pakt Russische diplomaat op
De Russische diplomaat Dmitri Borodin wordt in Den Haag opgepakt na een klacht over dronkenschap en mishandeling van zijn kinderen. President Poetin eiste excuses, omdat een diplomaat onschendbaar is. Nederland bood uiteindelijk excuses aan, omdat de aanhouding in strijd was met het Verdrag van Wenen. Minister Timmermans liet weten dat hij begrip had voor de agenten die de arrestatie hebben uitgevoerd. 
 
De Russische rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski dreigt met harde actie tegen Nederland. Hij riep op om de ruiten van de ambassade in Moskou in te gooien.
 
Thumbnail
Dmitri Borodin
 
9 oktober: Klacht over Nederlands zuivel
De voedsel- en warenautoriteiten in Rusland hebben geklaagd over Nederlandse zuivelproducten. Een van de klachten is dat in Nederland zelf het toezicht op de producten onvolledig is en dat de Russische inspectie daarom strenger moet toezien op de import.
 
15 oktober: Nederlandse diplomaat mishandeld in Moskou
De Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch wordt mishandeld in zijn appartement in Moskou. Twee onbekende mannen die zich voordeden als elektricien, sloegen de diplomaat tegen de grond, bonden hem vast en haalden zijn appartement overhoop. De man raakte lichtgewond. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur in Nederland op het matje geroepen.
 
17 oktober: Inbraak in Haags pand van Russische ambassade
In een woning in Den Haag die wordt beheerd door de Russische ambassade is ingebroken. Minister Timmermans zegt het incident te betreuren en dat de daders snel moeten worden opgespoord.
 
ANP
Thumbnail
 
 
RTL Nieuws
`