Miljoenenstrop Belastingdienst

Honderden miljoenen euro's aan toeslagen over de balk

25 oktober 2013 09:21 Aangepast: 06 september 2015 16:50

Honderden miljoenen euro’s aan toeslagengeld zijn de afgelopen jaren weggelekt. De Belastingdienst kan 273 miljoen euro aan onterecht betaalde toeslagen niet meer terugkrijgen. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws opvroeg bij de dienst.

Nog eens tweehonderd miljoen euro is zo moeilijk terug te halen dat de Belastingdienst maatregelen als beslaglegging en dwangbevelen inzet. In totaal staat er nog anderhalf miljard euro aan teveel betaalde toeslagen uit. Voor het eerst is nu duidelijk hoeveel geld ten onrechte is uitgekeerd sinds het toeslagensysteem in 2006 in gebruik is genomen.

Vooral aan huurtoeslag zijn grote bedragen onterecht uitbetaald en nu niet meer inbaar. Het gaat sinds 2006 om 118 miljoen euro. De Belastingdienst kan niet duidelijk maken welk deel van het geld door fraude is verdwenen. Het oninbare bedrag kan nog verder oplopen omdat van honderdduizenden uitgekeerde toeslagen nog niet is vastgesteld of de ontvanger er wel recht op had.

Toeslagen worden uitgekeerd zonder controle vooraf. Dat maakt het systeem kwetsbaar voor fouten en fraude. Dit voorjaar kwam het druk te staan nadat RTL Nieuws onthulde dat Bulgaren naar Nederland afreisden om te frauderen met toeslagen. De Belastingdienst bleek op de hoogte van de fraude, maar nam geen structurele maatregelen om die te stoppen. Het leverde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zware kritiek op uit de Tweede Kamer. Daarop kondigde Weekers aan het systeem strenger te maken en te hervormen.

Vorig jaar ontvingen zeven miljoen Nederlanders in totaal negen miljoen toeslagen. Sinds 2006 is bijna 80 miljard euro aan toeslagen uitgekeerd.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore