Kritiek op het OM

Advocaten: Slordig OM riskeert blunders

26 oktober 2013 18:30 Aangepast: 26 oktober 2013 18:47
Archieffoto. Beeld © ANP

Bij het Openbaar Ministerie is het een zooitje. Het OM levert te laat stukken aan, werkt met incomplete dossiers, raakt post kwijt en is niet te bereiken via de telefoon. Daarover klagen strafrechtadvocaten in een enquête van RTL Nieuws. "Het is een puinzooi," zegt topadvocaat Gerard Spong.

"Het lijkt wel alsof er een soort brievenmonster is bij het Openbaar Ministerie. Ze antwoorden gewoon vaak niet," aldus Spong. "Het is niet alleen onfatsoenlijk, maar de kans op mislukkingen of blunders neemt toe."

88 procent van de strafrechtadvocaten geeft in de enquête aan dat ze het afgelopen jaar problemen hebben ervaren met het functioneren van het OM. De meerderheid omschrijft deze problemen als ernstig. De problemen bij justitie zijn volgens de advocaten het gevolg van fusies en bezuinigingen.

OM niet bereikbaar
In de meeste gevallen klagen de advocaten over het te laat aanleveren van stukken en dossiers die incompleet zijn. Daarnaast raakt post zoek, blijven brieven en faxen onbeantwoord en is het OM structureel niet bereikbaar per telefoon. 

Rechtbanken hebben in onze uitzending van gisteren al kritiek geuit op de werkwijze van het Openbaar Ministerie. Voor slachtoffers van criminaliteit kan de slordigheid bij justitie ronduit pijnlijk zijn.

Strafrechtadvocaten vinden dat het zo niet langer kan. "Strafrechtspleging is een gevoelig iets," aldus advocaat Richard Korver. "Dat is eigenlijk niet iets waar je op zou moeten bezuinigen. Er is reden tot zorg en reden tot ingrijpen." 

'Tijdelijk probleem'
Het Openbaar Ministerie erkent dat er problemen zijn. Maar zij noemt het een tijdelijk probleem. Zij investeert bijvoorbeeld veel in digitalisering zodat het straks allemaal sneller gaat. 

Persofficier Wouter Bos: "Het Openbaar Ministerie zit net als de rest van de strafrechtketen in een flinke verbouwing. Die verbouwing geeft overlast. Problemen zijn op zich ook wel bekend. Voor iedereen die daarmee te maken krijgt, is dat heel vervelend. Niet in de laatste plaats voor de slachtoffers maar we werken er hard aan samen met de rechtspraak en de advocatuur om die op te lossen. Zoals de problemen nu geschetst worden is schromelijk overdreven. Wat mij betreft valt dit in de categorie 'borrelpraat.'"

Advocaten noemen deze uitspraak kinderachting en vinden dat OM het probleem met dit soort uitspraken niet serieus neemt.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`