Drastische ingrepen NHG

'Nationale Hypotheek Garantie wordt duurder'

30 oktober 2013 20:29 Aangepast: 06 september 2015 16:50

Er liggen vergevorderde plannen voor drastische aanpassingen van de Nationale Hypotheek Garantie. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. De plannen hebben grote consequenties voor huizenkopers.

De premie die huizenkopers moeten betalen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten stijgt fors. Nu betalen ze 0,85 procent van het hypotheekbedrag. Dat wordt vanaf volgend jaar 1 procent. Op een hypotheek van 2 ton scheelt dat 300 euro.

Minder snel NHG
Bovendien gaan banken vanaf volgend jaar risico lopen op NHG-hypotheken. Bronnen melden RTL Nieuws dat er een eigen risico voor de banken komt van 10 procent. De banken stellen dat ze dat hogere risico helemaal of deels bij de klanten gaan neerleggen. Banken kunnen dat doen door het rentetarief voor NHG-hypotheken te verhogen of huizenkopers minder snel een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te verstrekken. 

Morgen vindt er laatste overleg plaats tussen de betrokken partijen. De verwachting is dat het definitieve plan op zeer korte termijn wordt gepresenteerd, wellicht nog deze week.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`