Politiek

Timmermans: Mogelijk asiel voor Russische homo's

05 november 2013 15:49 Aangepast: 05 november 2013 16:24
Beeld © ANP

Russische homo's die vanwege hun geaardheid gediscrimineerd worden, kunnen asiel aanvragen in Nederland. Dat laat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Timmermans was het al niet best gesteld met homofobie in Rusland, maar is dat nog erger geworden vanwege een omstreden wet die homosekuele propaganda verbiedt. De acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LBGT) is door de wet verslechterd. "De anti-homopropagandawet heeft een stigmatiserende en discriminerende werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en sympathisanten," schrijft de minister.

In de brief beantwoordt hij vragen van Kamerleden Gesthuizen (SP), Voortman (Groenlinks) en Schouw (D66). De minister stelt in de brief dat homo's er het meeste baat bij hebben als de situatie in Rusland verbetert. Volgens Timmermans is daarom een dialoog met Rusland over de kwestie het beste middel, iets wat Nederland al doet.

'Schending van grondrechten'
De Russische wet verbiedt homoseksuele handelingen niet, maar Timmermans stelt dat de rechten van de LHBT-gemeenschap onder druk staan. Daarom houdt Timmermans de Russische anti-homowetgeving in de gaten en zullen asielaanvragen van Russische homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in behandeling worden genomen. 

"Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten," aldus Timmermans. Die schending kan een gevolg zijn van de anti-homowet, maar ook van discriminatie door Russische autoriteiten en burgers. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`