Aanpak tuigleerlingen

VVD: Boete voor ouders 'tuigleerlingen'

07 november 2013 05:00 Aangepast: 07 november 2013 06:39
Beeld © ANP

Als leerlingen door wangedrag van school gestuurd worden, moeten de ouders daar meer dan tot nu toe gebeurt de verantwoordelijkheid voor dragen. In extreme gevallen zouden ouders zelfs een boete moeten krijgen.

Dat stelt de VVD vandaag in de Tweede Kamer. Tuigleerlingen noemt de VVD het, leerlingen die het zo bont maken dat ze van school gestuurd worden. Nu is het nog zo dat de oude school dan op zoek moet naar een nieuwe school, maar de liberalen willen dat de ouders daar óók bij helpen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete.

Ouders geven niet thuis
"Momenteel zijn het vooral de scholen die de lasten van deze probleemleerlingen dragen, terwijl ouders niet thuis geven", zegt Kamerlid Karin Straus. "Dat moet absoluut veranderen."

Straus spreekt regelmatig schoolleiders die met de handen in het haar zitten. "Terwijl zij in alle macht de leerlingen fatsoen en kennis proberen bij te brengen is er een aanzienlijke groep leerlingen die het leerklimaat verpest."

Heropvoedingsschool
Leerlingen die vaker de fout ingaan moeten soms tijdelijk naar een speciale school, de 'rebound-' of heropvoedingsschool. Dat kost veel geld. "In Rotterdam kost het per leerling 2000 euro voor een plaatsing van twaalf weken", zegt Straus. Volgens haar zitten momenteel 4000 leerlingen op zo'n speciale school.

Ook daar draait op dit moment de oude school nog voor op. Straus wil ook die kosten voortaan verhalen op de ouders. De Tweede Kamer debatteert vandaag met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs over de betrokkenheid van ouders bij hun schoolgaande kinderen.

RTL Nieuws
`