Nederland

Nederland gaat reisgegevens opslaan

07 november 2013 16:21 Aangepast: 07 november 2013 21:24
Beeld © ANP

De Nederlandse regering wil onze reisgegevens gaan vastleggen. Als u Nederland verlaat of binnenkomt, wordt dat in toekomst geregistreerd en bewaard. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tegen RTL Nieuws.

Op deze manier hopen inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer zicht te krijgen op bijvoorbeeld potentiële jihadstrijders. 

"Nu worden uw reisgegevens niet opgeslagen. We willen dat alle reisgegevens worden opgeslagen en ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Natuurlijk onder stringente voorwaarden", aldus Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Terroristen
"Zodat we zicht kunnen krijgen op die kleine groep van potentiële terroristen en verdachte personen of ze Nederland verlaten en de diensten een risico-inschatting kunnen maken." 

Het gaat dan vooral om de jihadstrijders. Naar schatting zijn op dit moment honderd Nederlandse jongeren aan het vechten in Syrië.

Europees niveau
Hoe het plan om de reisgegevens op te slaan er precies uitziet, moet nog worden uitgewerkt. In veertien andere Europese landen zijn soortgelijke plannen, om per land de reisgegevens te verzamelen. Eerder is gekeken om een dergelijk systeem op Europees niveau te organiseren, maar dat was niet mogelijk. Nu moeten de reisgegevens door ieder land zelf bewaard worden. 

Eind deze maand wil Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zijn definitieve voorstel bekend maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore