Advocatenstaking

Waarom staken de advocaten?

11 november 2013 14:27 Aangepast: 11 november 2013 17:51
Stakende advocaten in Amsterdam Beeld © Jeroen Wetzels

Stakingen zijn geen acties die je snel met de advocatuur associeert. Toch is precies dat aan de hand in Amsterdam vandaag. Zo'n 200 strafrechtadvocaten hebben het werk neergelegd uit protest tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Waarom staken ze? En wat betekenen de plannen voor jou en mij?

1. Waarom staken de advocaten?
Staatssecretaris Fred Teeven deed in juli in een brief aan de Kamer (PDF) zijn plannen voor een nieuw rechtsbijstandstelsel uit de doeken. Daarin stond onder meer dat het uurtarief voor complexe, langdurige strafzaken die pro-deo gedaan worden wordt teruggebracht van 104 euro naar 70 euro. Ook krijgen de advocaten hun vergoeding pas als de raadkamer van de rechtbank heeft bepaald dat de verdachte in de cel moet blijven. In het huidige stelsel worden advocaten betaald als de onderzoeksrechter gezegd heeft dat een verdachte in voorlopige hechtenis moet blijven. Dat is zo'n twee weken later dan nu, twee weken die advocaten dan volgens eigen zeggen gratis werken.

2. Wat zouden daar de gevolgen van zijn?
Omdat het verreweg de meeste (ruim 90 procent volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten) strafrechtadvocatenpro-deo werken zijn de gevolgen van de voorgenomen plannen groot. De inkomsten dalen met 30 procent maar de kosten lopen gewoon door. Dat kan in de praktijk leiden tot een financiële achteruitgang van tot 40 procent. En dat kan dan betekenen dat veel advocatenkantoren mogelijk ophouden met pro-deo werk doen. 

3. Wat merk ik daar van?
Als je verdachte wordt, voor wat voor reden dan ook, dan gaat de vergoeding voor je advocaat omlaag. Het gevolg is dat gespecialiseerde strafrechtadvocaten geen rechtsbijstand kunnen verlenen voor de tarieven die Teeven voor ogen staat. Je zou dan zonder advocaat kunnen komen te zitten. Ook gaat de eigen bijdrage omhoog. Die is inkomensgerelateerd en kan flink in de papieren lopen. Al deze dingen leiden er toe dat zaken slecht voorbereid op zittingen komen en het risico lopen vertraagd te worden.

4. Voorbeelden?
Je bent met een groep vrienden in de kroeg. Op een zeker moment breekt er een vechtpartij uit tussen één van je vrienden en een andere man. Zijn vriendengroep mengt zich in het gevecht, gevolgd door de jouwe. Nadat de politie het gevecht opbreekt blijkt één van de mannen een gebroken been te hebben. Op het politiebureau blijken er geen pro-deo advocaten te zijn die je kunnen verdedigen. Niemand zoekt getuigen die ontlastend voor je kunnen verklaren dat je er eigenlijk weinig mee te maken had en op de zitting moet je jezelf verdedigen. De zitting verloopt chaotisch omdat je geen verstand hebt van juridische zaken en niet weet wat je moet doen. Uiteindelijk kun je dan met een veel zwaardere straf dan nodig komen te zitten.

5. Is de bezuiniging al zeker?
Nee. Donderdag worden de plannen van Teeven aan de Tweede Kamer voorgelegd. De omvang van de bezuinigingen - 85 miljoen euro - staat vast, maar over de invulling wil de staatssecrateris nog wel praten. Ook zijn er geen aanwijzingen dat een groot deel van de advocatenkantoren de deuren moet sluiten. De advocaten sluiten echter niet uit dat dat in de toekomst alsnog kan gebeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore