Le Pen bezoekt Wilders

Waarom wil Wilders nu wèl vriendjes zijn met Le Pen?

13 november 2013 12:25 Aangepast: 13 november 2013 23:06
Beeld © ANP

De leider van het Franse Front National, Marine Le Pen, is op bezoek bij PVV-leider Geert Wilders. Politiek verslaggever Jos Heymans legt uit wat de partijen bespreken en waarom.

1. Waarom is Le Pen op bezoek bij Wilders?

Het gaat om een tegenbezoek van de leider van het Franse Front National. Vlak voor de zomer was Wilders in Parijs, waar hij lunchte met Marine Le Pen. De twee bekijken of ze kunnen samenwerken in het Europees Parlement.

2. Maar Wilders moest toch niets hebben van het Front National?

Dat was tot enkele jaren terug zo. Het Front National was onder Le Pens vader een racistische partij, die onder meer de holocaust ontkende. De PVV wilde er niets mee te maken hebben. De Nederlandse delegatie in het Europarlement kreeg zelfs van Wilders de opdracht ver van Le Pen te blijven. Nu zijn dochter de leiding van de partij heeft overgenomen, neemt zij – althans dat zegt Wilders – afstand van de ideeën van haar vader.

3. Waarom willen de twee partijen samenwerken, wat zijn hun overeenkomsten?

Zowel de PVV als het Front National zijn fel gekant tegen de Europese samenwerking. Ze willen de Europese Unie het liefst opheffen en alle bevoegdheden die nu nog in Brussel liggen, teruggeven aan de lidstaten. Beide partijen zitten in het Europees Parlement en proberen de Unie van binnenuit uit te hollen.

4. Vijf jaar geleden, bij de vorige Europese verkiezingen, wilde Wilders met geen enkele Europese partij samenwerken. Van waar die ommezwaai?

In de afgelopen jaren is Wilders erachter gekomen dat zijn Europese delegatie niets had in te brengen in het parlement. Met vier parlementariërs zet je ook geen zoden aan de dijk in een parlement van 766 leden. Bij de komende verkiezingen in mei volgend jaar hoopt Wilders met gelijkgezinde partijen een blok te kunnen vormen.

5. Met welke partijen praat Wilders allemaal?

De PVV-leider heeft de afgelopen maanden een toer gemaakt langs verschillende Europese hoofdsteden. Naast Le Pen praat hij met het Vlaams Belang van Filip de Winter, De Deense Volkspartij, de Zweedse Democraten, Lega Nord (Italie), de Ware Finnen, Orde en Rechtvaardigheid (Litouwen), PiS (Polen), Slowaakse Nationale Partij, Bündnis Zukunft (Oostenrijk) en deFreiheitliche Partei Österreich. Bekijk hier welke partijen allemaal in aanmerkingen komen om mee te doen aan de samenwerking.  

6. Gaat die samenwerking lukken?

Dat is nog onduidelijk. Om een blok in het Europees Parlement te kunnen vormen, heb je minimaal 25 Europarlementariërs uit zeven verschillende lidstaten nodig. Als alle partijen meedoen kan het blok, volgens de meest optimistische schattingen, rekenen op 100 tot 150 zetels. Dat is aanzienlijk, maar nog altijd kleiner dan de Europese Volkspartij waarin het CDA zit (275 zetels) en de sociaal-democraten (PvdA) met 194 zetels. De tot nu toe derde grote fractie, de liberalen (VVD en D66) telt 85 zetels.  

RTL Nieuws
`