Nederland

De grote Zwarte Piet-controverse: hoe het allemaal begon

15 november 2013 13:30 Aangepast: 15 november 2013 14:45
Beeld © ANP

Sinterklaas komt dit weekend aan in Nederland. De Goedheiligman parkeert zijn stoomboot in Groningen. Zijn hulpjes zijn bron van controverse. Een overzicht van de ophef om Zwarte Piet.

4 oktober – Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt dat er 21 klachten over de sinterklaasoptocht binnengekomen zijn. Organisator van het protest zou Quinsy Gario zijn, een kunstenaar en activist die zich al jaren tegen Zwarte Piet verzet. Het is de eerste keer dat er ook daadwerkelijk klachten binnen komen.

7 oktober – Quinsy Gario zet zijn standpunt uiteen in de talkshow van Pauw & Witteman. Dit is het moment waarop het uitzonderlijke verzet van 2013 onder de aandacht van het grote publiek komt.

17 oktober – De bezwaarcommissie behandelt de klachten die onder aanvoering van Gario ingediend zijn. Het levert een fascinerend schouwspel op voor de camera’s van de Amsterdamse stadszender AT5. De klagers mogen hun standpunten uiteenzetten op het Amsterdamse stadhuis.

19 oktober – Twee dagen later mengt een grote speler zich in de discussie: de Verenigde Naties in New York onderzoeken de kwestie-Zwarte Piet. Een commissie buigt zich over de vraag of Zware Piet racistisch is.

22 oktober – Nederland moet Zwarte Piet afschaffen. Dat vindt de voorzitter van de VN-commissie die onderzoek doet naar Zwarte Piet. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen'', zegt de Jamaicaanse Verene Shepard tegen EénVandaag. Dat zorgt voor veel ophef in het land.

 

Thumbnail
Pietitie © ANP

 

23 oktober – ‘Pietitie’, een Facebookpetitie voor het behoud van Zwarte Piet, haalt binnen een dag een miljoen ‘likes’. In Hoogezand wordt een initiatief om ‘regenboogpieten’ in te zetten bij minimagezinnen geschrapt na doodsbedreigingen voor de organisatie. Een Rotterdamse vrouw laat een zwartepiettattoo zetten.

 

Thumbnail
Een Rotterdamse vrouw zet een zwartepiettattoo © ANP

 

24 oktober – De organisatie van de officiële intocht in Groningen nodigt Shepard uit om veldwerk te verrichten tijdens de intocht, zodat 'ze kan zien dat het een kinderfeest is dat niets met racisme te maken heeft'. Uiteindelijk gaat ze niet op de uitnodiging in.

 

Thumbnail
Pro-Zwarte Pietdemonstranten in Den Haag © ANP

 

26 oktober – Honderden mensen verzamelen zich op het Malieveld in Den Haag. Ze demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. 

30 oktober – De intocht in Amsterdam gaat ondanks de 21 bezwarengewoon door. Burgemeester Van der Laan legt de bezwaren naast zich neer.

6 november – Er komt wel één concessie bij de Amsterdamse intocht: Zwarte Pieten zullen geen gouden oorringen dragen. Zo wil de organisatie aan de klagers tegemoet komen. Ook krijgen Pieten een grotere keuze in de kleur van hun lippen en zal er ‘een variatie van zwarte haren’ te zien zijn.

8 november – De bezwaarmakers tegen de Amsterdamse intocht laten het niet bij het besluit van de burgemeester zitten en gaan in beroep. Omdat dat beroep pas in de week voor de intocht dient spannen ze een kort geding aan. De rechter beslist ’s middags dat de intocht gewoon door kan gaan.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore