Ziekteverzuim politie

Extreem ziekteverzuim bij baliepersoneel politie

16 november 2013 18:14 Aangepast: 16 november 2013 18:24
Beeld © ANP

Politieagenten die op het bureau aangiften aannemen zijn extreem vaak ziek. Het verzuimpercentage ligt bij deze groep ruim boven de 10 procent. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het verzuim bij deze agenten, de zogenaamde medewerkers intake en service, is daarmee bijna dubbel zo hoog als bij hun collega’s (5,7 procent). Volgens het ministerie is dit te verklaren uit het feit dat er aan de balie meer vrouwen en ouderen werken. Daarnaast krijgen ze vaak te maken met lastige mensen aan de balie. Dat leidt tot gezondheidsproblemen.

Volgens een woordvoerder heeft het hoge verzuim geen invloed op de bezetting van de balie. Bij uitval worden anderen opgeroepen om de minimum bezetting aan de balie te garanderen. De politie heeft geen signalen dat dit in de praktijk tot problemen leidt.

Doodsbedreigingen
RTL Nieuws heeft die signalen wel. Anna Schrijver uit Almere wilde aangifte doen van doorrijden na een ongeval en kon anderhalve week later pas terecht wegens onderbezetting door ziekte. Een anonieme agent, die al maanden ziek thuis zit, vertelt over ernstige doodsbedreigingen die zij kreeg toen ze achter de balie werkte.

De inspectie voor Veiligheid en Justitie constateerde vorig jaar al dat in een aantal korpsen de medewerkers intake en service erg vaak ziek zijn en te maken hebben met hoge werkdruk. Volgens de inspectie leidt dit er toe dat burgers die aangifte willen doen, minder vriendelijk te woord worden gestaan en daardoor minder snel aangifte doen

Medewerkers van intake en service zijn er voor de eenvoudige aangiften van veelvoorkomende criminaliteit, zoals fietsendiefstal, diefstal laptop. Volgens het ministerie investeert de politie veel in training van deze medewerkers. Hierin leren ze bijvoorbeeld hoe ze om moeten gaan met lastige mensen aan de balie.

Lees hier de hele reactie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore