Ziekteverzuim politie

'Ik snijd je strot door'

16 november 2013 18:10 Aangepast: 16 november 2013 18:15

Baliemedewerkers bij de politie krijgen vaak te maken met agressieve mensen. Het ziekteverzuim onder baliemedewerkers is daarom extreem hoog. "Elke dag staat er wel iemand aan de balie die je uitscheldt of bedreigt," vertelt een anonieme agent aan RTL Nieuws.

"Het was tijdens een avonddienst en ik stond alleen achter de balie. Er was net een vrouw binnengebracht die voor haar eigen veiligheid op het bureau zat vanwege huiselijk geweld en eerwraak. We hadden signalement van haar man en mochten hem absoluut niet zeggen waar zijn vrouw was. Hij kwam toch het bureau binnen en ging helemaal door het lint. Hij wilde weten waar zijn vrouw was, maar ik kon hem niks zeggen."

"'Als je straks klaar bent met werken dan wacht ik je op en snijd ik je strot door. Ik maak je af,' zei hij. Het was doodeng. Ik heb hem met hulp van een andere burger naar buiten kunnen dirigeren. Collega’s zijn daarna met me mee naar huis gereden om er zeker van te zijn dat hij mij niet stond op te wachten."

'De maatschappij wordt harder'
"Elke dag staat er wel iemand aan de balie die je uitscheldt of bedreigt. Mensen komen verhaal halen omdat ze het niet eens zijn met een boete. Familie van arrestanten wil weten waarom ze vastzitten en willen hen bezoeken terwijl dat niet kan. Mensen willen aangifte doen omdat ze ruzie hebben met de buurman, maar begrijpen niet dat dat niet kan als er geen sprake is van een strafbaar feit."

"De maatschappij wordt harder. Mensen accepteren geen 'nee' en willen meteen geholpen worden. Maar ik begrijp de boosheid van burgers soms ook wel. Alles moet tegenwoordig op afspraak. Ook als mensen binnenkomen omdat ze bijvoorbeeld net zijn beroofd, moeten ze later terugkomen om aangifte te doen. Dat is het beleid van de korpsleiding. Ik snap wel dat mensen dat niet begrijpen."

De naam van deze agent is bekend bij de redactie

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore