Politiek

'Geef jongeren huis met tijdelijk huurcontract'

19 november 2013 05:03 Aangepast: 19 november 2013 07:32

De ChristenUnie vindt dat het voor jongeren makkelijker moet worden om aan een goedkoop huurhuis te komen. Dat kan volgens de partij door twintigers tijdelijke huurcontracten te geven.

Jongeren staan nu vaak jarenlang op een wachtlijst voordat ze een huurhuis krijgen. "Als je als starter op de woningmarkt komt, heb je eigenlijk heel weinig kans op een woning", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten.

Daarom komt het Kamerlid, in samenwerking met de jongerenorganisatie van de partij, Perspectief, met een voorstel om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. De partij wil dat woningcorporaties huizen gaan aanbieden speciaal voor starters. 

Niet ouder dan 27 jaar
Voorwaarde van dit starterscontract is dat huurders niet ouder zijn dan 27 jaar als ze het huurcontract tekenen. Ook moeten ze na vijf jaar het huis weer verlaten. Bedoeling is dat ze dan inmiddels zo veel wachttijd hebben opgebouwd dat ze naar een 'normale' huurwoning kunnen doorschuiven. 

"Je moet niet denken aan een complete eengezinswoningen, het gaat om wat kleinere woningen," zegt Schouten "Maar voor een starter is dat afdoende. Daarna kan de huurder doorstromen naar een grotere woning." 
 
Het Kamerlid verwacht dat een grote groep jongeren van de starterscontracten gebruik wil maken: "Landelijke cijfers zijn niet bekend, maar alleen al in Amsterdam zijn 13.000 jongeren op zoek naar een woning. Dus landelijk zal er ook zeker veel vraag naar zijn."

Doorstroming bevorderen
Schouten denkt dat tijdelijke contracten noodzakelijk zijn: "Juist om de doorstroming te bevorderen. Als je nu als starter al een woning weet te vinden, dan blijf je daar vaak lang hangen en dat stokt de doorstroming. De nieuwe starters komen dan eigenlijk niet meer aan bod."

Het plan van de ChristenUnie krijgt steun van de VVD. Ook de PvdA vindt het een interessant voorstel, maar wil eerst weten of er voldoende woningen beschikbaar zijn voor het plan. 

RTL Nieuws
`