Ophef om Zwarte Piet

VN wil nationaal debat over 'Black Pete'

21 november 2013 11:32 Aangepast: 21 november 2013 13:24

De Verenigde Naties vinden dat Nederland het initiatief moet nemen voor een nationaal debat over Zwarte Piet. Voor- en tegenstanders moeten de kans krijgen hun standpunt uit te dragen.

Alleen zo kunnen begrip, wederzijds respect en een interculturele dialoog over dit onderwerp worden bewerkstelligd, blijkt uit een verklaring van de VN-werkgroep WGPAD. Deze Working Group of Experts on People of African Descent staat onder voorzitterschap van Verene Sheperd, de speciale rapporteur over culturele rechten.

Racistisch
Deze Jamaicaanse hoogleraar kwam vorige maand in het nieuws toen zij 'Black Pete' als racistisch bestempelde en Nederland vroeg de sinterklaastraditie af te schaffen.

Zo ver gaat de WGPAD dit keer niet. Integendeel, uiteindelijk is het aan het Nederlandse volk om over de affaire te discussiëren én beslissen, zo staat in de verklaring. De werkgroep zegt zich wel zorgen te maken. Sinds de discussie in Nederland oplaaide, zouden mensen van Afrikaanse afkomst vaker bespot en gediscrimineerd zijn.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`