Nederlandse onthullingen Snowden

Afluisterschandaal: Wat zei Plasterk eerder?

23 november 2013 08:15 Aangepast: 23 november 2013 12:16

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de nieuwe onthullingen in het afluisterschandaal. Maar wat zei hij eerder over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA?

Lees hier terug wat hij zei over PRISM, het afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid. 

Na de eerste berichten over PRISM, juni 2013:

“De Nederlandse diensten, de AIVD en MIVD, gebruiken PRISM niet, en ook geen andere programma’s die hetzelfde zouden doen” (25 juni 2013)

"Wat wel zo is, is dat de Amerikaanse dienst ons kan tippen, en kan zeggen: er woont daar iemand en die is van plan om een bom te gooien. En dan verschaffen ze geen details over de manier waarop ze daar achter zijn gekomen" (25 juni 2013)

Over wanneer AIVD/MIVD in Nederland mag afluisteren/tappen/verzamelen: 

"Dan krijg ik een formulier waar uitgebreid op staat waarom er reden is om te denken dat er bij u iets aan de hand is. En dat ’t ook proportioneel is, dus dat je niet met een lichter middel dan met de inbreuk op mailbox kunt doen." (25 juni 2013)

Na het NSA-bericht dat meta-data van EU-burgers zou zijn verzameld: 

“De informatie uit die meta-data op grote schaal is niet door de AIVD aan de NSA verstrekt. De AIVD wist er ook niet van.” (4 november 2013)

"Als wij melding krijgen van een andere dienst dat iemand snode plannen heeft, dan wordt er nooit bij gezegd hoe men aan die informatie komt. Ik kan niet uitsluiten dat het misschien afgeleid is uit die informatie." (4 november 2013)

“De inlichtingen die we nu hebben, alles wijst er ook op, is dat de NSA inderdaad meta-data heeft verzameld. Dat betekent welk nummer belt met welk nummer. Niet de inhoud van het gesprek, maar alleen maar de nummers. Maar dat ze dat hebben gedaan van gesprekken vanuit het buitenland met Nederland zijn gevoerd.” 

Verslaggever: “Dus tussen Amerika en Nederland? Als ik met Amerika belde, dan wist de NSA dat?”

“Ja, dat zou goed kunnen, ja. Maar niet als u met mij belt.”

Verslaggever: “Dus binnen Nederland heeft NSA niks gedaan?”

“Dat is nog weer iets anders, maar dat grootschalig verzamelen van de gegevens, dat is voor zover we weten niet binnen Nederland voor het interne Nederlandse verkeer gebeurd.”

Verslaggever: “Dus telefoontjes tussen Nederlanders binnen Nederland zijn niet verzameld?”

“In ieder geval niet op die schaal. Iets anders is: ze hebben Angela Merkel wellicht afgeluisterd en de Paus van Rome. Johan Cruijff hoort misschien ook in dat rijtje, wie weet.” (8 november 2013)

"Ik heb geen reden om te denken dat er over Nederland specifieke dingen komen. Ik heb het de Amerikanen gevraagd. Nou, het antwoord, voor wat het waard is: Nederland is of was geen target voor de Amerikanen." (8 november 2013)

Over SIGINT-programma (verzamelen van satellietcommunicatie): 

“Wat wel binnen de wet mag, heeft betrekking op de satelliet, maar dat heeft vooral betrekking op wat er in oorlogsgebieden en crisisgebieden elders in de wereld gebeurd.” 

Verslaggever: Dat geldt dan niet voor Nederland zelf of wel?”

“Vrijwel niet. Als u een satelliettelefoon heeft, omdat u ook weleens naar het oerwoud in Zuid-Amerika gaat en u heeft dat ding thuis liggen en u gaat ermee bellen, dan sluit ik niet uit dat dat gesprek potentieel opgemerkt zou kunnen worden. Maar niet voor het gewone telefoonverkeer.”
(8 november 2013)

Lees hier alle onthullingen over het afluisterschandaal

RTL Nieuws
`