Nederland

Kabinet wil Timmermans als EU-buitenlandchef

23 november 2013 06:00 Aangepast: 23 november 2013 06:44
Beeld © ANP

Het kabinet probeert minister Frans Timmermans aan een Europese toppositie te helpen. De regering wil dat Timmermans volgend jaar de Britse Catherine Ashton opvolgt als buitenlandchef van Europa.

Dat melden bronnen rondom het kabinet aan onze Haagse redactie. In het najaar van volgend jaar treedt een nieuwe Europese Commissie aan. Bij de formatie van Rutte-II is afgesproken dat de PvdA aan de beurt is om de nieuwe Commissaris te leveren. Het kabinet zet hoog in en is begonnen met lobbyen voor Timmermans. Doel is dat hij de nieuwe hoge vertegenwoordiger in de Europese Commissie wordt. 

Belangrijke rol 
De hoge vertegenwoordiger wordt gezien als de buitenlandchef van Europa. Catherine Ashton speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de onderhandelingen met Iran. Het gaat om een prestigieuze baan; de op een na hoogste positie in de Europese Commissie. 

De kandidatuur van Timmermans lijkt kansrijk, schrijft onze Haagse verslaggever Jos Heymans in zijn column. "Zijn cv is indrukwekkend genoeg om hem de post te gunnen. Zijn talenkennis (Engels, Duits, Frans, Russisch, Italiaans) zit hem zeker niet in de weg." 

Minister Timmermans wil niet reageren op zijn kandidatuur.
 
Lees meer over de kandidatuur van Timmermans in de column van politiek verslaggever Jos Heymans.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`