Kledingfabrieken Bangladesh

Komen mijn kleren uit een 'foute' fabriek?

25 november 2013 19:30 Aangepast: 25 november 2013 19:32

Minister Lilianne Ploumen wil dat Nederlandse winkels en merken geen zaken doen met fabrikanten in Bangladesh die hun werknemers onder onveilige omstandigheden laat werken. Waarom maakt Ploumen daar een punt van en hoe weet je of een winkel geen kleren verkoopt uit een 'foute' fabriek?

Hoe weet ik of mijn kleren gemaakt zijn in een 'foute' fabriek?
Een groot aantal kledingmerken en winkelketens schaart zich achter het zogenoemde Bangladesh Accord en belooft geen zaken te doen met malafide fabrieken in Bangladesh. Ook maken de bedrijven geld vrij om fabrieken veiliger te maken en om veiligheidsinspecties uit te voeren. Onder meer deze merken en winkels doen mee:

  • Adidas
  • C&A
  • Esprit
  • G-star
  • H&M
  • Hema
  • Primark
  • V&D
  • Zeeman

Bekijk de volledige lijst.

Winkels en merken die niet op deze lijst staan hebben de het akkoord niet ondertekend, zoals CoolCat, Wibra en Prénatal. CoolCat heeft dat niet gedaan omdat het bedrijf te veel onduidelijkheden in het akkoord vindt staan. Wibra wil niet reageren.  

Waar bemoeit minister Ploumen zich mee? De winkels die zij op de vingers tikt, doen toch niets illegaals?
Ploumen zet zich in voor de verbetering voor arbeidsomstandigheden in Bangladesh. Op 23 september heeft zij tijdens een vergadering van de VN samen met Canada en het Verenigd Koninkrijk een overeenkomst getekend met de Internationale Arbeidsorganisatie ILO ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in dat land. Ook daarvoor al maakte ze zich hard voor zo'n overeenkomst en trok extra geld uit om fabrieken in Bangladesh te controleren.

Een nobel doel misschien, maar er is ook kritiek op haar beleid. Zo nam de minister pas het initiatief nadat er in de Bengalese stad Dhaka een kledingfabriek was ingestort waarbij zeker 1100 doden waren te betreuren. In Bangladesh zelf was de ramp aanleiding om een reeks maatregelen te nemen om de omstandigheden te verbeteren. De VVD vindt dat de veiligheid in eerste instantie een aangelegenheid is van Bangladesh zelf. De Bengalese overheid moet zorgen voor haar eigen onderdanen en kledingfabrieken moeten hun verantwoordelijkheid nemen, aldus VVD-parlementariër René Leegte in mei dit jaar. 

Waarom is de veiligheid in Bengalese kledingfabrieken belangrijk?
Vanwege de lage lonen in Bangladesh is het voor veel kledingfabrikanten aantrekkelijk om daar hun producten te laten maken. Door gebrek aan toezicht en regels was het in sommige fabricagehallen slecht gesteld met de veiligheid. Er waren geregeld branden in fabrieken waarbij mensen omkwamen. April dit jaar stortte een fabriek in, waarbij zeker 1100 mensen waren omgekomen. Het totaal aantal doden in textielfabrieken in Bangladesh wordt geschat op 1500 sinds 2006.

Vanwege de slechte omstandigheden gaan fabrieksarbeiders in Bangladesh geregeld de straat op. Ook zijn er stakingen voor meer loon, maar daarover staat niets in het Bangladesh Accord.

RTL Nieuws
`