Hij woonde in een ruime villa, verhuisde naar een caravan en kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van de staat. Sinds 2001 staat het leven van Ad Bos volledig in het teken van zijn besluit de bouwfraude aan het licht te brengen.
2001
Ad Bos brengt in een uitzending van Zembla de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Koop Tjuchem, waar hij als directeur werkt, naar buiten. Daaruit blijkt dat de bouwwereld op grote schaal verboden prijsafspraken maakt.
Het is ook het begin van de strafzaak tegen Bos. Justitie vervolgt hem omdat hij in de jaren negentig als technisch directeur van Koop Tjuchem een ambtenaar van Rijkswaterstaat zou hebben omgekocht met twee golfreisjes naar het buitenland en een bezoek aan de inmiddels gesloten nachtclub Yab Yum in Amsterdam.
2002
De parlementaire enquête naar de bouwfraude begint. Bos wordt als eerste gehoord. Uitkomst van de enquête: er is sprake van grootschalige fraude in de bouw en de overheid heeft bouwers jarenlang miljoenen te veel betaald.
2005
Ad Bos wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens omkoping van de ambtenaar. De rechtbank vindt echter dat Bos geen straf moet krijgen omdat hij de samenleving immers een grote dienst heeft bewezen door de enorme bouwfraude aan het licht te brengen. Het OM geeft de strijd niet op en gaat in hoger beroep.
2006
Bos doet met zijn eigen partij, het Ad Bos Collectief (ABC), mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hij haalt geen zetels.
2007
Bos zit financieel aan de grond, hij is al zes jaar werkloos. Hij verkoopt zijn vila en verhuist naar een camper. Tegen het AD zegt Bos dat hij geen spijt heeft: "Ik ben nog steeds apetrots over wat ik heb gedaan. Het is vechten tegen de overheid in plaats van vechten mét de overheid, maar ik sta er nog steeds helemaal achter."
2008
Het Openbaar Ministerie (OM) eist in juni een maand voorwaardelijke celstraf wegens de omkoping van de ambtenaar. Het gerechtshof in Den Haag verbiedt echter vervolging van Bos. Het OM wordt door het hof niet-ontvankelijk verklaard. Het OM legt zich daar niet bij neer en stapt naar de Hoge Raad.
2009
Minister Guusje ter Horst geeft Bos een financiële vergoeding. Daarmee kan hij onder meer schulden aflossen die hij door de kwestie in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Hoeveel geld Bos krijgt, is niet bekendgemaakt.
2010
De Hoge Raad besluit dat Bos wel degelijk mag worden vervolgd en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof in Amsterdam.
2013
Bos, zijn advocaat en het OM voeren gesprekken. Justitie besluit dat de strafzaak tegen Bos moet stoppen. Het OM vindt dat de zaak inmiddels te lang sleept en dat een strafvervolging van Bos nauwelijks nog enig belang heeft.
2 december 2013
Bos is definitief van strafvervolging verlost. Het gerechtshof in Amsterdam maakt een einde aan de al jaren slepende zaak door justitie niet ontvankelijk te verklaren.