Zaak klokkenluider bouwfraude voorbij

Klokkenluider Ad Bos hoort of hij verlost is van vervolging

02 december 2013 07:28 Aangepast: 02 december 2013 12:41
Beeld © ANP

Hij is misschien wel de beroemdste Nederlandse klokkenluider: Ad Bos. Vanmiddag hoort de man die de bouwfraude aan het licht bracht of hij definitief is verlost van strafrechtelijke vervolging.

De strafzaak lijkt van de baan: twee weken geleden heeft het Openbaar Ministerie (OM) zelf voorgesteld de zaak te beëindigen. Volgens het OM sleept de zaak al veel te lang en dient de vervolging van Bos nauwelijks nog enig belang. Het gerechtshof doet vanmiddag uitspraak. 

Bos (65) onthulde in 2001 een schaduwboekhouding van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, waarmee hij de bouwfraude openbaar maakte. In zijn eigen zaak beschuldigt justitie hem van omkoping van ambtenaren.

Gesprekken tussen Bos, zijn advocaat en OM
Bos werd in eerste instantie schuldig verklaard, maar kreeg geen straf. In hoger beroep verbood het Haagse gerechtshof verdere vervolging van Bos. In cassatie bepaalde de Hoge Raad dat het hof in Amsterdam de zaak opnieuw moest doen. Dat proces leidde tot gesprekken tussen Bos, zijn advocaat en het OM, met het voorstel de zaak te stoppen als resultaat.

Het OM waardeert en erkent het belang van klokkenluiders als Bos. Ook daarom moet de zaak van de baan, vindt justitie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore